NAJK pleit voor fosfaatrechten melkvee

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) pleit voor een beperking van de fosfaatproductie in de melkveehouderij via een systeem van fosfaatrechten, op het moment van overschrijding van het sectorfosfaatplafond.

NAJK+pleit+voor+fosfaatrechten+melkvee
© NAJK

De CBS-cijfers over 2014 blijkt dat het door de regelgeving bepaalde fosfaatplafond is bereikt. 'Verruiming of overschrijding is voor NAJK op dit moment geen optie', stelt Koen Bolscher, dagelijks bestuurder bij het NAJK, met als portefeuille melkveehouderij.

'We hadden dit graag anders gezien en het lijkt misschien raar om te pleiten voor een beperking maar we zijn ingehaald door de realiteit. We gaan niet doorschuiven of uitstellen. We moeten dit oplossen', aldus Bolscher.

Fosfaatrechten

'De inzet van NAJK is een systeem van fosfaatrechten. Uitwisseling van rechten tussen sectoren is daarbij in principe niet mogelijk. De fosfaatrechten op het individuele bedrijf worden gebaseerd op een referentiemoment in het verleden. We kiezen daarvoor het moment van forfaitaire overschrijding van het
sectorplafond. De fosfaatrechten zijn in onze visie wel verhandelbaar binnen de sector.'

Bolscher gaat ook in op het verschil tussen de gewenste fosfaatrechten in de melkveehouderij en de bestaande systematiek van dierrechten in de pluimvee- en varkenshouderij. 'Van die drie opties die Dijksma noemt, bieden fosfaatrechten voor jonge ondernemers de beste oplossing. Fosfaatrechten bieden een ondernemer de ruimte om te sturen via vakmanschap en efficiëntie.'

'Daarmee is dit de beste keuze voor een duurzame zuivelketen. Voor de overige sectoren kan het huidige systeem van dierrechten werken. Wij staan nu echter voor de keuze en kunnen daarin gebruik maken van datgene wat we binnen de sector al hebben, zoals de Kringloopwijzer', vervolgt Bolscher.

Hij hoopt dat Dijksma snel met een besluit komt: 'Boeren hebben baat bij duidelijkheid.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer