Beheerplan Nieuwkoopse Plassen vastgesteld

Provincie Zuid-Holland en het ministerie van Economische Zaken hebben het beheerplan voor Natura 2000-gebied de Nieuwkoopse Plassen en De Haeck definitief vastgesteld.

Beheerplan+Nieuwkoopse+Plassen+vastgesteld
© Mike Schellart

Dat gebeurd in samenwerking met overheden, maatschappelijke organisaties, ondernemers en bewoners in en rondom het gebied. Het definitieve plan ligt ter inzage van 1 juli tot en met 12 augustus 2015.

Maatregelen

De totstandkoming van het beheerplan heeft lang geduurd. Veel boeren in de omgeving van de Nieuwkoopse Plassen vreesden dat zij bedrijven niet of nauwelijks kunnen ontwikkelen.

Diverse werkgroepen hebben de afgelopen jaren gewerkt aan maatregelen om de stikstofemissie te beperken, waarbij LTO Noord was betrokken. Ook de landbouw neemt maatregelen, zoals in het voerspoor en met de kringloopwijzer.

Zeldzaam

In het waterrijke natuurgebied Nieuwkoopse Plassen en De Haeck komen zeldzame soorten landschap voor, zoals veenmosrietland en galigaanmoeras. Ook leven in het gebied tientallen zeldzame dier- en plantensoorten als de purperreiger, de noordse woelmuis en de groenknolorchis.

Het rijk heeft het gebied daarom aangewezen en bij de Europese Unie aangemeld als Natura 2000-gebied. Daarmee is het onderdeel van een Europees netwerk van natuurgebieden.

Beschermen

Ook provincie Utrecht heeft met het beheerplan ingestemd. In het beheerplan staat welke maatregelen worden genomen om de natuur te beschermen.

Ook staat er in welke activiteiten er in en rondom het gebied mogen plaatsvinden en waarvoor een eventuele vergunning nodig is in het kader van de Natuurbeschermingswet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer