Bezwaren tegen Natura-gebieden van tafel

Alle bezwaren van boeren en LTO Noord tegen de Natura 2000-gebieden Nieuwkoopse Plassen & De Haeck, Biesbosch en Zouweboezem heeft de Raad van State deze week ongegrond verklaard.

Bezwaren+tegen+Natura%2Dgebieden+van+tafel
© Nieuwe Oogst/Mike Schellart

Hoewel de Raad van State erkent dat het blauwgrasland weinig voorkomt in de Zouweboezem in Vijfheerenlanden, geeft de raad staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) toch gelijk om het gebied te bestempelen als Natura 2000-gebied.

Redenen zijn onder meer dat de1,8 hectare blauwgraslanden in Polder Achthoven ‘een niet te verwaarlozen oppervlakte betreft’. Ook stelt de raad dat vanwege de geringe oppervlakte en andere soorten het gebied juist beschermd moet worden.

Gevolgen

'Onduidelijk is wat dit betekent voor veel melkveebedrijven in het gebied', reageert beleidsadviseur Andries Middag van LTO Noord Regio West. 'De gevolgen worden pas zichtbaar als in het beheerplan stappen worden gezet.'

Hij sluit niet uit dat het blauwgrasland een beperking oplevert voor boeren in het Groene Hart, mogelijk binnen een straal van 10 kilometer.

Schaduwwerking

'De Waarden zijn echte landbouwgebieden waar ruimte is om door te ontwikkelen en verder te boeren. Dan is het wrang dat deze schaduwwerking boven het gebied hangt', stelt Middag.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
Meer weer