Veel ‘losse eindjes’ Natura Nieuwkoop

Het beheerplan voor het Natura 2000-gebied Nieuwkoopse Plassen & De Haeck bevat nog te veel ‘losse eindjes’ om nu vast te stellen.

Veel+%E2%80%98losse+eindjes%E2%80%99+Natura+Nieuwkoop
© HENK BOUWMAN

Dat stellen LTO Noord en stichting Behoud Meijegraslanden in een zienswijze aan provincie Zuid-Holland op het ontwerp-beheerplan van het Natura-gebied.

Doordat de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) uitblijft, is nog onzeker wat de ontwikkelruimte voor de boeren in het Groene Hart is. Grote vraag is of boeren ook straks een ‘juridisch harde’ NB-vergunning kunnen krijgen om meer vee te houden.

Duizenden boeren

Ook is onduidelijk om hoeveel boerenbedrijven het gaat. Het ministerie van Economische Zaken maakte in de aanloop proefberekeningen van wat de ontwikkelruimte is. Daarbij ging ze uit van een gebied met een straal van 10 kilometer om het Natura-gebied.

‘Maar feitelijk kan het een veel groter gebied behelzen, met een straal van 15 tot zelfs 20 kilometer’, waarschuwt beleidsadviseur Andries Middag van LTO Noord Zuid-Holland. ‘Ook raakt het boerenbedrijven in delen van Utrecht. In totaal gaat het om duizenden veehouderijen.’

Duidelijkheid

Vandaar dat LTO hamert op duidelijkheid voor wat betreft de ontwikkelruimte. ‘Het kan niet zo zijn dat het ontwerp-beheer ‘alvast’ wordt vrijgegeven voor inspraak. Wat ons betreft is deze werkwijze een garantie voor juridische procedures’, aldus Middag.

Sichting Behoud Meijegraslanden wil dat provincie Zuid-Holland 72 miljoen euro vrijmaakt voor maatregelen om de stikstofemissies te verminderen. Eerder zijn in de aanloop naar het beheerplan door de Natura-werkgroep landbouw maatregelen opgesteld, zoals onderwaterdrainage, emissiearme vloer- en uitrijdsystemen.

Lees meer hierover deze week in Nieuwe Oogst, editie Midden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer