Rijnland schrapt veel regels per 1 juli

Hoogheemraadschap van Rijnland schrapt een flink aantal regels in de keur. Op 1 juli treedt de nieuwe keur in werking.

Rijnland+schrapt+veel+regels+per+1+juli
© Hoogheemraadschap van Rijnland

Wie een steiger bij het water wil aanleggen of een schuurtje op een dijk wil plaatsen, heeft daarvoor vanaf 1 juli veelal geen watervergunning van Rijnland meer nodig.

De keur is een soort verordening, waarin regels staan waar iedereen zich aan moet houden als ze bij water of een dijk werk willen uitvoeren. Deze keur is flink op zijn kop gegaan.

Meldingsplicht

Het uitgangspunt is nu dat iedereen een activiteit mag uitvoeren bij een watergang of dijk, tenzij Rijnland iets heeft geregeld in de vorm van een vergunningplicht of een meldingsplicht.

'Wij zijn het eerste waterschap van Nederland dat werkzaamheden en activiteiten bij het water of dijken in beginsel toestaat, in plaats van verbiedt. Het aantal door Rijnland te verstrekken watervergunningen zal daardoor drastisch afnemen', zegt hoogheemraad Marco Kastelein.

Voorbeeld

Vroeger moest voor bijna elke steiger aan het water een vergunning worden aangevraagd. Vanaf nu geldt daarvoor een zorgplicht. Dat betekent dat een steiger mag worden aangelegd zonder dat daar een vergunning voor aangevraagd hoeft te worden.

Daarnaast hoeft dit ook niet te worden gemeld, als er maar zorgvuldig wordt gehandeld. Voor correcte aanleg en zorgvuldig handelen, is een richtlijn geformuleerd in een erkende maatregel.

Online regelchecker

Voor alle denkbare initiatieven staat in de nieuwe Keur of je een vergunning nodig hebt of een melding moet maken. Daarvoor is een online regelchecker.

Minder regels zullen uiteindelijk leiden tot minder papierwerk, lagere kosten voor de klant en snellere realisatie van werkzaamheden voor aanvragers van vergunningen, verwacht Rijnland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer