HLB: betere beheersing ozonschade nodig

HLB ontwikkelt een adviessysteem om ozonschade in aardappelen te voorkomen.

Geert Horlings van onderzoeks- en adviesinstelling HLB vertelt dat het doel van het beslissingsondersteunende systeem (BOS) is de schade door hoge ozonconcentraties in aardappelen voorspellen en waar mogelijk maatregelen nemen. Tijdens de open dag van CZAV en de Rusthoeve liet de teeltadviseur bezoekers aardappelplanten zien in potten met op het loof ozonvlekken en vlekken die veroorzaakt zijn door alternaria. De aantasting lijkt bij ozon zowel aan de onderkant als boven op het blad intenser dan bij alternaria met meer vlekken per oppervlakte blad.
HLB vraagt al langer aandacht voor ozonschade in aardappelen. Volgens Horlings blijkt uit resultaten van de diagnose via Leafspot van HLB dat 70 procent van de bladvlekken veroorzaakt zijn door ozon en 20 procent door alternariasoorten.
‘Wij hebben in ons laboratorium inmiddels 15.000 monsters laten onderzoeken. Voor ons is duidelijk dat ozon net als in veel andere delen van de wereld ook in alle teeltgebieden in Nederland een serieus probleem is. We hebben de indruk dat het aardappelgewas in ons land door de klimaatverandering en mogelijk door de nieuwere rassen geleidelijk gevoeliger wordt’, aldus Horlings.

Voortijdig afsterven

De schade van bladvlekken in aardappelen betreft vooral het voortijdig afsterven van groene delen en uiteindelijk het hele gewas. ‘Forse aantastingen kosten veel kilo’s’, weet Horlings. Hij stelt dat een bestrijding van ozon vooral gezocht moet worden in rasspecifieke bemesting en eventueel de toepassing van plantversterkers.
In laboratoriumonderzoek beoordeelde HLB vorig jaar de gevoeligheid voor ozon van twintig aardappelrassen. Dit onderzoek wordt dit jaar vervolgd met nog eens dertig verschillende rassen. ‘De rasseninformatie gebruiken we als input voor het adviessysteem voor ozon.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer