Extra inzet afzet varkensmest

De Ledenraad Varkenshouderij van LTO Noord steunt het initiatief van LTO en NVV om te zoeken naar afzetruimte voor de opgelopen mestvoorraad op varkensbedrijven. Vooral de afzet van dunne fractie is zorgelijk.

Berrie Klein SworminkLTO en NVV hebben de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) gevraagd hiermee aan de slag te gaan. ‘De ledenraad concludeert dat we dit collectief moeten aanpakken. Zowel voor het oplossen van kortetermijnproblemen bij de mestafzet als voor structurele oplossingen voor de langere termijn’, zegt voorzitter Eric Douma van LTO Noord-vakgroep Varkenshouderij.
Varkenshouders voerden dit jaar minder mest af dan voorgaande jaren. Uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) valt af te leiden dat de voorraad varkensmest in de putten momenteel 750.000 kuub groter is dan een jaar geleden.
‘De grote voorraad is zorgelijk’, zegt Linda Janssen-Verriet van Projecten LTO Noord. ‘We sturen aan op maximale benutting van de beschikbare verwerkingscapaciteit en kaarten nog een keer aan dat door de aanscherping van de gebruiksnormen voor de akkerbouw de kringloop van organische stof in het gedrang komt.’
Het Projectbureau Lokale Mestverwerking (PLMV) inventariseert de direct beschikbare verwerkingscapaciteit. Zodra PLMV hiermee klaar is, gaat POV bemiddelen tussen mestverwerkers en varkenshouders. Doel is om eind dit jaar de mestputten van varkenshouders leeg te hebben.
Een grote zorg is de afzet van dunne fractie. ‘In de meeste gevallen draait het bij mestverwerking en het hygiëniseren van mest om de dikke fractie. Maar varkenshouders moeten ook van de dunne fractie af en dat is wel meer dan 80 procent van het volume’, stelt Janssen.
Afzetruimte voor dunne fractie is mogelijk te vinden in akkerbouwregio’s. ‘Wellicht moeten we het ministerie van Economische Zaken motiveren om de uitrijperiode te verlengen.’ Janssen noemt het onterecht dat de varkenshouderij regelmatig het verwijt krijgt achterover te leunen als het om het mestprobleem gaat.
‘Het is geen onwil maar onmacht. Het is bedrijfseconomisch en concurrentietechnisch binnen de varkenshouderij onhoudbaar om 23 euro per kuub te blijven betalen om mest op te laten halen.’

Aan de bal

Het wordt nog spannend of het de komende maanden lukt om de grote mestvoorraad in de varkenshouderij weg te werken. Maar afwachten is geen optie, geeft Douma aan. ‘Als sectororganisaties lossen we dit niet op. De bal ligt vooral bij varkenshouders zelf. Door samen te werken bereiken we vast meer dan ieder afzonderlijk.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer