Ierse koe definitief met BSE besmet

Bij een vijfjarige Ierse koe, verdacht van BSE, is gisteren de gekkekoeienziekte definitief vastgesteld. Het is de tweede keer dat dit bedrijf werd getroffen, de eerste keer in 2002.

Ierse+koe+definitief+met+BSE+besmet
© Art Davis

Een snelle test op 9 juni, enkele dagen nadat het dier na een val was geëuthanaseerd, leidde tot een BSE-verdenking. Het dier heeft altijd op dezelfde bedrijf gestaan. Dat is in 2002 opnieuw bevolkt, nadat alle dieren vanwege BSE waren geruimd.

Bij die herbevolking kwam ook de grootmoeder van het nu getroffen dier op het bedrijf.

Test

Zowel die grootmoeder als de moeder van dit dier zijn inmiddels geslacht. Uit de daarbij horende BSE-test kwam de ziekte niet naar voren. De BSE koe zelf is inmiddels vernietigd.

Het is overigens niet de eerste keer dat een bedrijf dubbel wordt getroffen. Dat gebeurde tot nu toe bij tien Ierse bedrijven. Ook in andere landen komt dit voor.

Risicodieren negatief

Ook alle 67 risicodieren, 63 dieren uit de geboortejaren 2009, 2010 en 2011, en vier nakomelingen van de koe, zijn inmiddels geslacht, waarbij alle karkassen zijn vernietigd. Alle dieren zijn negatief op BSE getest.

In Ierland wordt het voer uitvoerig gecontroleerd op de aanwezigheid van beendermeel. Dat is nog nooit aangetoond. De onderzoekers tasten in het duister naar de herkomst van het BSE-prion op dit bedrijf.

Diermeel

Overigens is BSE wereldwijd enkele keren vaker voorgekomen na het verbod op het voeren van diermeel. De onderzoekers leggen het onderzoek naar deze gevallen bij elkaar, om een mogelijke oorzaak te vinden.

Het Ierse ministerie van Landbouw benadrukt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Alle dieren worden op BSE getest, voordat hun vlees de voedselketen in gaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer