Kalfsvlees mag weer naar VS

Nederlandse rund- en kalfsvlees krijgt weer toegang tot de Amerikaanse markt. Dat is de uitkomst van een overleg in Washington tussen staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) en de Amerikaanse minister van Landbouw Tom Vilsack.

Kalfsvlees+mag+weer+naar+VS
© beefandsteak.nl

De Verenigde Staten openen begin 2014 hun grenzen, negentig dagen na publicatie van het besluit. Canada zal dit besluit volgen. De markten waren jaren voor Nederlands vlees gesloten als gevolg van de Europese BSE-uitbraken.

Weer aan de slag

'Nederland staat bekend om de goede kwaliteit van kalfs- en rundvlees. De vraag naar deze producten is enorm. Terecht dan ook dat we weer aan de slag kunnen in de Noord-Amerikaanse markt. Het zijn landen waar ons bedrijfsleven voor miljoenen euro’s aan agrarische producten naar kan exporteren'', zegt Dijksma

Door het opheffen van de exportban brengen de Amerikanen hun markttoegang voor rund- en kalfsvlees in lijn met de multilaterale overeenkomsten van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Canada heeft aangegeven de VS te zullen volgen in haar nieuwe risicobeoordeling. Naar verwachting gaat het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks voor 100 miljoen euro aan kalfs- en rundvlees naar deze landen exporteren.

Belangrijk signaal

De VS sloot eind jaren negentig door de Europese BSE-uitbraken de grenzen voor Nederlands vlees, ook al werd door internationale organisaties vastgesteld dat het in de laagste risico categorie valt. Sinds 2006 wordt de VS al verzocht hun markt open te stellen voor de invoer van Nederlands kalfsvlees. Dat de seinen nu op groen springen, is een belangrijk signaal aan andere landen die hun markt nog gesloten houden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer