VGB%3A+hogere+btw+is+rampzalig
Nieuws
© VGB

VGB: hogere btw is rampzalig

Voor de binnenlandse groothandel en exporteurs van bloemen en planten is overheveling van sierteeltproducten naar het hoge btw-tarief rampzalig. Dat zegt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

Volgens directeur Robert Roodenburg van de VGB leidt de btw-verhoging van 6 naar 21 procent tot banenverlies bij zijn achterban en gaan bedrijven onderuit door de maatregel.

Ook wordt voor mensen met lage inkomens bloemen kopen vrijwel onmogelijk, zegt hij.

Werkgelegenheid

Eerder richtte de brancheorganisatie van de detailhandel in bloemen en planten zich al tot de fractievoorzitters in de Tweede Kamer.

In de brief werd gezegd dat de omzet met een kwart en de werkgelegenheid met 33 procent zou dalen bij invoering van het hoge tarief. 'Maar ook voor andere schakels in de sierteeltketen is de verhoging uiterst schadelijk', sluit Roodenburg zich daarbij aan.

De prognoses zijn gebaseerd op een rapport van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) uit 2010. Toen ging het om btw-verhoging naar 19 procent, nu naar 21 procent.

Frankrijk en Spanje

Eerder stegen in Frankrijk (in 1991) en Spanje (in 2012) sierteeltproducten van het lage naar het hoge tarief, wat banenverlies tot gevolg had.

In Spanje sloot 30 procent van de bloemisten de deur. In beide landen is de verhoging inmiddels teruggedraaid.

Dalende omzet

Volgens nieuwe berekeningen daalt de omzet in bloemen en planten bij bloemisten van 750 miljoen naar 500 miljoen euro en zal die in overige producten, zoals vazen, mogelijk ongeveer gelijk blijven op 250 miljoen euro.

Tegenover de btw-winst van 50 miljoen euro staat 83 miljoen euro verlies door werkloosheid.

'Slecht voorbeeld'

Ongeveer 85 à 90 procent van de totale handel in bloemen en planten betreft export, waarop geen door de Nederlandse regering vastgestelde btw drukt.

'Wij moeten, als grootste sierteeltproducten exporterend land ter wereld, niet het slechte voorbeeld geven', zegt Roodenburg. 'Als Duitsland, onze grootste markt, ook tot btw-verhoging overgaat, is het plaatje nog rampzaliger.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  19° / 5°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 4°
  10 %
 • Zondag
  21° / 8°
  50 %
Meer weer