Satelliet meet toestand bossen en planten

Europa heeft in de nacht van maandag op dinsdag een nieuwe satelliet gelanceerd om de aarde in de gaten te houden. Sentinel 2A kijkt onder meer hoe bossen en planten er aan toe zijn.

Satelliet+meet+toestand+bossen+en+planten
© ESA Multimedia

De sonde vertrok vanaf de Europese ruimtebasis in Frans-Guyana. Meerdere onderdelen zijn in Nederland gemaakt. Sentinel 2A kan onder meer helpen bij landbouw.

'Het kan zien hoe gezond gewassen zijn, zoals tarwe, gerst, zonnebloemen en aardappelen. Dan weet je of de oogst goed of slecht zal zijn', geeft de Duitse missieleider Josef Aschbacher aan.

'Als boer kun je bijmesten waar nodig, als land kun je je voorbereiden op een hongersnood in Afrika of Azië.'

Zieke en droge planten

Gezonde gewassen zien er namelijk anders uit dan zieke planten, in kleuren die we met het blote oog niet kunnen zien. De satelliet neemt die wel waar.

'Zieke of droge planten zijn donkerder, gezonde gewassen zijn juist helder', weet Aschbacher.

Overstroming

De satelliet kan ook ontbossing meten en de schade na een overstroming. 'En wat voor Nederland van belang is: erosie van de kust, vanwege de stijgende zeespiegel', stelt hij.

En er is nog een ander gebied waar de Sentinel kan helpen: verstedelijking. 'Iets meer dan de helft van de wereldbevolking woont nu in steden. In 2050 is dat 70 procent.

Platteland

Van de miljarden mensen die nu op het platteland wonen, zal dus de helft naar de steden trekken. Dat is een enorme verandering.

'Met de Europese gegevens kunnen deskundigen kijken welke gebieden geschikt zijn voor nieuwe wijken, waar vliegvelden kunnen komen, enzovoort', somt Aschbacher op.

Vorig jaar ging een andere satelliet uit het project de ruimte in, Sentinel 1A. Die meet andere onderdelen van de aarde. De komende jaren worden nog meer satellieten gelanceerd.

Betere informatie

Het hele netwerk kost Europa ongeveer acht miljard euro om te bouwen. 'Maar elke euro die we uitgeven, levert Europa tien euro op', benadrukt Aschbacher.

'We hebben betere informatie om betere besluiten te nemen. Nieuwe bedrijven kunnen er bovendien nieuwe producten mee ontwikkelen.'

Financiering

De Europese Commissie betaalt mee aan de Sentinel-satellieten. Brussel werkt ook aan een ander groot project in de ruimte, Galileo. Dat is een navigatienetwerk. Het moet de Europese concurrent van het Amerikaanse gps worden.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer