NVWA doet paspoortcontrole paarden

De NVWA (Nederlandse Voedsel – en Warenautoriteit) controleert op dit moment bedrijven die paarden opgegeven hebben met de Meitelling.

NVWA+doet+paspoortcontrole+paarden
© jos thelosen

Ze controleren of de paarden gechipt zijn, of het nummer correspondeert met het nummer in het paspoort en of een medicijnverklaring is opgesteld, waaruit opgemaakt kan worden of het dier bestemd is voor de slacht. Als regels overtreden worden riskeren de paardenhouders een forse boete.

Het paard moet gechipt zijn en het paardenpaspoort moet altijd bij het paard aanwezig zijn. Een dierenarts moet, alvorens hij medicijnen toedient, het paspoort kunnen inzien, om de status van het paard (wel/niet voor menselijke consumptie) vast te stellen. Het chipnummer van het paard is vermeld in het paspoort.

Behandeling

Zou de dierenarts om gezondheids- en/of welzijnsredenen medicijnen toedienen, waardoor de status van het paard verandert van voedselproducerend naar niet-voedselproducerend, dan moeten zowel de dierenarts als de eigenaar hun handtekening in het paardenpaspoort zetten. Zo'n paard is daarmee ongeschikt voor de slacht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer