‘Meer vaart met beheerplannen’

Oost-Nederland - ‘Hoe eerder de beheerplannen voor Natura 2000-gebieden worden vastgesteld, des te beter. Dan hebben boeren duidelijkheid en weten ze welke werkzaamheden zijn toegestaan.’

Jacomien VoorhorstDat zegt beleidsmedewerker Tjerk Elzinga van LTO Noord. LTO vindt dat vooral het ministerie van Economische Zaken treuzelt met de vaststelling van de beheerplannen voor de Gelderse Natura 2000-gebieden. Dat ministerie is namelijk verantwoordelijk voor het vaststellen van de beheerplannen Willinks Weust, Stelkampsveld en De Bruuk.
Volgens het ministerie van Economische Zaken zullen de beheerplannen niet eerder dan in september worden vastgesteld. ‘Maar het kan ook zo maar langer duren’, denkt Elzinga. ‘Dat is niet goed. Boeren willen duidelijkheid.’
Provincie Gelderland wil de eerste trancheplannen deze zomer vaststellen, maar helemaal zeker is dat volgens Elzinga nog niet. Het gaat om Korenburgerveen, Wooldse Veen, Bekendelle, Landgoederen Brummen en Arkemheen.
De tweede tranchebeheerplannen moeten nog in concept worden vastgesteld. Daarna gaan ze de inspraak in. Voor de plannen voor Rijntakken en Loevestein wordt dat september of oktober.
Het beheerplan Veluwe zal nog wijzigen. Dat plan wordt nog in de Taskforce Beheerplan Veluwe besproken. Diefdijk/Zuiderlingedijk, Veluwerandmeren, Binnenveld en St. Jansberg verkeren nog in de ambtelijke fase.
‘Onze inzet bij de beheerplannen is dat bestaand agrarisch gebruik zonder vergunning moet kunnen worden voortgezet. Dat is in de beheerplannen van de provincie goed opgeschreven, maar in die van het Rijk zitten nog onduidelijkheden. We vertrouwen erop dat dit goed komt in de definitieve plannen’, aldus Elzinga.
Provincie Overijssel neemt het voortouw bij twaalf beheerplannen, het Rijk bij vier Overijsselse plannen. De provincie wil de plannen tussen juli en september vaststellen. Echter, het Rijk tilt de vaststelling van de plannen voor Achter de Voort, Agelerbroek en Voltherbroek, De Borkeld, Engbertsdijksvenen en de Sallandse Heuvelrug over de zomer heen.
In de Overijsselse plannen zitten nog pijnpunten over grondwateronttrekking en drainage. Daarom heeft LTO Noord Overijssel op elk beheerplan een zienswijze ingediend. De plannen voor Bergvennen & Brecklenkampse Veld, Weerribben en De Wieden worden pas later dit jaar ter inzage gelegd.
De provincie wacht voor het opstellen van de beheerplannen voor het Wierdenseveld nog op definitieve aanwijzing van dit gebied door het ministerie van Economische Zaken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer