Lepelaars en bevers dupe van plan Rijkswaterstaat

De lepelaarskolonie en de beverburchten in de Crobsche Waard bij Haaften zijn in gevaar. Rijkswaterstaat wil in het kader van het Project Stroomlijn in dit natuurterrein van SBNL aan de slag, waarbij de kolonie en de burchten in het gedrang komen.

Het project behelst het weghalen van zoveel mogelijk vegetatie binnendijks, die de doorstroming van het water in de rivier in de weg staat. Dat moet overstromingen voorkomen. Aan de hand van een computermodel heeft Rijkswaterstaat aangegeven dat in het 78 hectare grote gebied van de Crobsche Waard een deel van de vegetatie weg zou moeten. Maar dat computermodel stuit in de praktijk op grote bezwaren. Het is volgens SBNL onuitvoerbaar. Zo zouden beschermde diersoorten als de lepelaar en de bever, maar ook aalscholvers en reigers
(eveneens beiden beschermd) de dupe worden. Dat is
wettelijk verboden. Ook is het onmogelijk om begroeiing in het moerassige gebied weg te halen en het te beheren, want machines zakken weg in de drassige bodem. Het model had ook geen rekening gehouden met de aanwezigheid van een oude zomerkade.
SBNL heeft de bezwaren laten weten aan het bureau Krinkels – CSO, dat voor Rijkswaterstaat de uitvoering verzorgt. Als oplossing heeft SBNL de aanleg (aan de kant van de dijk) van een soort stroomdal-grasland aangedragen. Het water kan dan via die geul weg en de ondergrond daar leent zich prima voor beweiding en beheer met machines. Het wachten is nu op een reactie van Rijkswaterstaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer