Kamp: ruimte verduurzaming

Het is niet goed dat verduurzaming wordt geremd door toepassing van de mededingingsregels. Daar moet wat aan gebeuren, vindt minister Henk Kamp (EZ).

Jan van LiereDe bewindsman maakte dat donderdag duidelijk in een debat met de Tweede Kamer. Daar kwam onder meer de situatie rond de Kip van Morgen aan de orde. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) keurde dit keten-initiatief eerder dit jaar af.
‘Mededingingsregels zijn nuttig en moeten worden nageleefd. Maar tegelijkertijd moeten er reële mogelijkheden zijn voor verduurzamingsinitiatieven’, oordeelt Kamp. Hij noemt de huidige situatie rond de Kip van Morgen ‘ongewenst’.
Het is voor de minister aanleiding om de beleidsregel die geldt voor het werk van de ACM, aan te passen. Hij wil erin opnemen dat bij de beoordeling van duurzaamheidsinitiatieven meer belangen moeten worden meegenomen dan nu is voorgeschreven.
Wat dat precies inhoudt, wil Kamp nog niet zeggen. ‘Ik schud dat zo niet uit mijn mouw. Dat moet goed worden besproken en geformuleerd. Maar mijn intentie is om er wat aan te doen.’

EU-regelgeving

Het kabinet is ook in gesprek met Brussel over de ruimte die de EU-regelgeving kan bieden voor dergelijke initiatieven en voor de afweging van publieke belangen. ‘Ik denk dat die ruimte er wel is en dat met de Europese Commissie overeenstemming kan worden bereikt.’
De minister heeft overigens ook een boodschap voor de partijen die gezamenlijk aan verduurzaming werken. ‘Zij hebben de verantwoordelijkheid om goed te onderbouwen waarom hun initiatief binnen het kader van de mededingingswetgeving past. Dat gebeurt nog niet altijd goed genoeg.’

Evaluatie door ACM

Kamp geeft op aandringen van het CDA aan dat de ACM er goed aan zou doen om de gang van zaken rond de Kip van Morgen nog eens te evalueren. ‘Het is verstandig om daar nog eens naar terug te kijken.’ Hij kon de Tweede Kamer melden dat de mededingingsautoriteit dat ook werkelijk van plan is.
De opstelling van de minister van Economische Zaken oogst waardering van de Kamerleden. ‘De bewindsman neemt de signalen uit de samenleving serieus’, meent Jaco Geurts (CDA).
Ook fracties die de Kip van Morgen onvoldoende vinden bijdragen aan verbetering van het dierenwelzijn, steunen de aanpak van Kamp. ‘Want partijen die echt werk maken van verduurzaming, moeten daar de nodige ruimte voor krijgen’, aldus SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer