Graanschuur bekleed met FSC-hout

Een standaard loods van damwandprofielen naast een oude Oldambtster boerderij vindt Harm Engel Mellema uit Nieuw Scheemda niet mooi. Daarom liet hij de berging voor graan en stro bekleden met FSC-hardhout.

Han Reindsen‘De graanopslag in het oude hoofdgebouw is aan het verzakken. Dat komt omdat het areaal graan in de loop der jaren is toegenomen en daar is de constructie niet op berekend. Daar komt bij dat de stroberging aan de kleine kant is’, zegt Mellema, die een bedrijf heeft van 210 hectare met vooral wintertarwe.
De akkerbouwer besloot een oude schuur met asbest golfplaten voor machineopslag te slopen en er een nieuwe loods van 35 bij 60 meter te bouwen voor de opslag van graan en stro. Zijn voorkeur ging uit naar een houten gebouw. Via internet kwam hij terecht bij Dorenbos Architekten in Gytsjerk.
Het architectenbureau kwam met het idee om een loods van damwandprofielen te bekleden met hout. Gekozen is voor Fraké, een relatief lichte en duurzame harthoutsoort uit West-Afrika.
‘Tussen de spantvakken hebben we afwisselend smalle en brede planken gebruikt. Om geen spijkerlijnen te krijgen en hout te besparen, zijn ze in wildverband gemonteerd. Op de schuifdeuren zitten de planken horizontaal. In de voorgevel zitten de smalle en brede planken volgens een bepaald patroon.’
In de voorgevel zit een raam, een idee van de architect om het vlak te onderbreken. Om de druk van het losgestorte graan te kunnen weerstaan, is gekozen voor drukvast pantserglas. ‘Buren kunnen nu zien of er graan in de schuur zit.’
Toen het ontwerp klaar was, hoorde Mellema dat een boer afhaakte voor het project ‘Boerderijen aan de Waddenkust’ van het Waddenfonds. Dit fonds streeft naar instandhouding en herstel van cultuurhistorisch karakteristieke boerderijen en boerenerven langs de waddenkust.
‘Met het geld uit het Waddenfonds kun je een deel van de meerkosten vergoed krijgen. Het geld is ook bedoeld voor landschappelijk inpassing en onderhoud aan het bestaande erf. Je moet van het erf een totaalplaatje maken’, vertelt Mellema.
‘Boerderijen aan de Waddenkust’ is een project van LTO Noord. Mellema kreeg daardoor naast Dorenbos Architekten te maken met Rombou. Het bouw- en architectenbureau van de landbouworganisatie zorgde voor de bouwbegeleiding.

Vergrijzen

Half november vorig jaar begon het grondwerk. Toen de loods dit voorjaar wind- en waterdicht was, had de aannemer nog twee maanden nodig voor de houten bekleding. ‘Het hout vraagt geen onderhoud en gaat langzaam vergrijzen. Om die reden heeft de architect gekozen voor matgrijze dakplaten’, vertelt Mellema.
De voorkant biedt ruimte aan 2.000 ton graan. In het achterste gedeelte is ruimte voor de opslag van ruim 300 ton stro. In het midden komen het ontvangstgedeelte, een silo voor nat graan en een droger.
‘De investering in een nieuwe drooginstallatie schuiven we door naar volgend jaar. Waarschijnlijk wordt het een propaangasdroger. Met een propaangasbrander kun je modulerend drogen en beter inspelen op de buitentemperatuur.’ Ledverlichting zorgt voor minder energieverbruik.
In de nieuwbouw kan Mellema partijen graan niet gescheiden opslaan. ‘In de toekomst zou ik scheidingswanden kunnen plaatsen. In een deel van de stroberging zijn graansilo’s te plaatsen. Om die reden zijn er twee schuifdeuren met een breedte van 10 meter.’
Mellema (53) geeft toe dat het een dure schuur is geworden. ‘Er is een opvolger. Daar doe je het ook voor.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer