Een ballonnetje oplaten

Leuk met de hele school met helium gevulde ballonnen oplaten voor een wedstrijd. Ik heb daar vroeger zelf vaak aan meegedaan in de hoop dat mijn ballon het verst kwam. Maar dan moest hij niet al na 20 meter in een boom hangen.
Bij ons op het land vind ik regelmatig ballonnen. Als ze van ver komen en de afzender is nog leesbaar, dan kunnen ze het kaartje retour verwachten. Helemaal bij handgeschreven kaartjes van jongens of meisjes, die nog maar net kunnen schrijven.
Helaas heeft ook hier de commercie zijn intrede gedaan. Vorige week vond ik een ballon met een kaartje van Party Regelaar met een postbus in Alphen aan den Rijn. Deelnemer 82 was de afzender. Gelieve deze gefrankeerd terug te zenden. Hoe onpersoonlijk kan het zijn.
Echter, er schuilt tegenwoordig een veel groter gevaar achter deze onschuldige ballonnen. De gevolgen zijn niet meer te overzien als ze tijdens bijvoorbeeld de spinazieoogst in een vrachtauto belanden. Je zou verwachten dat op de fabriek met wastrommels en kleurenscheiders zo’n ballonnetje wel boven komt drijven. Maar als dat niet gebeurt en hij verdwijnt vermalen in een potje, dan is de wereld letterlijk te klein. Vooral als het vermalen ballonnetje ineens op het bord terechtkomt van een facebookende of twitterende consument.
De industrie is hier als de dood voor. Een hele partij terughalen uit de winkelschappen kost veel. Dan wordt niet alleen de hele productie vernietigd, je kunt ook nog een rekening verwachten van oogstwerkzaamheden, transport en de verwerking.
Drie keer raden wie daarvoor opdraait. Denk maar niet Party Regelaar uit Alphen aan den Rijn. Want juist dan is het adres vast niet meer leesbaar.
Zo ben je als teler allang niet meer alleen verantwoordelijk voor schadelijke onkruiden zoals zwarte nachtschade en klein kruiskruid. Nee, de zorg voor het opruimen van lege flesjes, McDonald’s-bekers en ander zwerfafval behoort ook al tot de dagelijkse bezigheden. Dan kun je met een gerust hart weer een vinkje zetten op de interne checklist van GlobalGAP bij de initiële inspectie en de risico-inventarisatie van de productielocatie.
Daar wil ik nog wel een (virtuele) wensballon voor oplaten, dat iedereen zelf zijn rommel opruimt. Voor een voedselveilige en opgeruimde wereld.

Carel Bouma

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer