Budget beperkt natuurbeheer

Zuid-Nederland - Bij boeren is veel animo voor agrarisch natuurbeheer, merken de collectieven van agrarische natuurverenigingen. Het budget is echter de beperkende factor.

Peter van HouwelingBoeren die voor volgend jaar een nieuw contract willen, moeten snel zijn. Voor 1 juli moeten de collectieven de contracten leveren bij de provincies. Volgens voorzitter Jack Verhulst van de ZLTO-klankbordgroep Natuur en Landschap liggen de collectieven op schema.
Voor de veldcoördinatoren van de collectieven is het nog wel bikkelen geblazen om alles op tijd rond te krijgen. Zij hebben de contacten met de boeren in hun regio. Zij hebben ook het gebiedsplan in hun achterzak, dat hun collectief wil realiseren. Het geheel van de contracten die ze sluiten met boeren moet overeenstemmen met dat gebiedsplan.
De overeenkomsten die boeren sluiten met de veldcoördinator zijn nog niet definitief. Het zijn voorintekeningen. Pas nadat de provincie die goedkeurt, sluit het collectief de definitieve overeenkomst met de boer. Dat staat voor het najaar op de planning.
Maar elke veldcoördinator kan wel met ‘grote waarschijnlijkheid’ zeggen of een contact kans maakt, zegt Verhulst. Want een veldcoördinator kent de vlekkenkaart waarin staat welke natuur de provincie waar wil hebben, hij kent de ambitie van zijn collectief én hij kent de streek.
Verhulst constateert dat het budget dat de collectieven tot hun beschikking hebben de beperkende factor is, niet de animo bij boeren. De vergoedingen zijn sinds 2011 niet meer geïndexeerd. Bovendien wil de overheid dat de nieuwe aanpak een stuk goedkoper is. Dat zet een behoorlijke druk op de collectieven. Zij hebben enige vrijheid om de vergoedingen te verhogen, maar dat gaat ten koste van het aantal hectares.
‘De budgetten van de collectieven zijn te beperkt’, stelt Verhulst. ‘De provincies moeten er meer geld voor uittrekken. Er is veel potentie, maar te weinig budget. Boeren willen graag meer doen, maar wel voor een fatsoenlijke vergoeding.’
Niet alle boeren die nu aan agrarisch natuurbeheer doen, hoeven een nieuw contract af te sluiten. Alleen de boeren van wie het SNL-contract voor agrarisch natuurbeheer dit jaar afloopt, krijgen te maken met de nieuwe situatie. Dit jaar eindigt ruwweg een zesde deel van de zesjarige contracten.

ANV-dag

Op 1 juli komen actuele ontwikkelingen over het agrarisch natuurbeheer aan de orde op de zuidelijke ANV-dag in Heeze-Leende. Die dag is voor boeren, bestuurders van ANV’s en andere betrokken partijen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer