Vergroening energie

Het college van Gedeputeerde Staten van Brabant is nu een maand aan de slag. Het bestuursakkoord is een uitnodiging aan de samenleving, het bedrijfsleven en de maatschappelijke organisaties om samen Brabant te vernieuwen en samen te vergroenen. Dat geldt ook voor ons.
De energieparagraaf, bijvoorbeeld, is een kans. Het college wil de vergroening en verduurzaming van de Brabantse economie versnellen. De focus ligt onder meer op duurzame energie. Een lagere energierekening voor alle Brabanders, meer banen, schone lucht en een beter milieu, aldus GS.
Dat is een ambitie en boodschap waar je als bedrijf graag bij wilt aansluiten. Want als je de vraag beantwoordt waar de groene energie geproduceerd kan worden, dan hebben wij als boeren en tuinders een interessante positie om tot waarde te brengen.
Op de daken van onze schuren en stallen kunnen zonnecellen worden gelegd. Combineren we dat met asbestsanering, dan slaan we nog eens twee vliegen in één klap. Bij een aantal van onze leden is ook ruimte voor windenergie. En de kas als energiebron? Ook een kans. Een vierde potentiële vergroening is mestvergisting. Dat kan op veel, maar niet op alle plekken. Bij elkaar opgeteld kunnen boeren en tuinders een substantieel aandeel leveren in de groene energie.
Gaat dat ook lukken? Dat is altijd de vraag. Als een ondernemer kansen ziet om op zijn geïnvesteerde euro rendement te halen, zal hij dat niet laten. Geld verdienen met een goed doel en daarmee ook de verbinding met zijn buren of dorp versterken, daar is hij of zij zeker voor te motiveren. Maar dan moeten we de energiemarkt zo vrij maken dat niet alleen de grote energieproducenten en hun aandeelhouders met de winst gaan lopen. Houd het geld in de regio, versterk daarmee de plattelandseconomie en leefbaarheid.

Herman van Ham

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer