PvdD wil stop van plezierjacht

De Partij voor de Dieren (PvdD) wil dat de eend, fazant, houtduif, haas en konijn van de vrijstellingslijst voor jacht wordt gehaald. Maar een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt er niet te zijn.

Arno de SnooHet doden van dieren zonder maatschappelijk nut is niet meer van deze tijd, laat PvdD-voorvrouw Marianne Thieme weten. De partij wil via een initiatiefnota een verbod op de plezierjacht afdwingen.
In de Tweede Kamer is een aantal partijen, zoals de SP, PVV en GroenLinks, het eens met dit standpunt.
De PvdA speelt een belangrijke rol. De partij liet eerder weten tegen plezierjacht te zijn, maar het is onduidelijk of de fractie met het voorstel van de PvdD mee zal gaan.
PvdA-Kamerlid Henk Leenderts laat weten ‘veel waardering’ te hebben voor het initiatief van Thiemeen vindt dat het doden van een dier een doel moet hebben en dat dat zo diervriendelijk mogelijk moet gebeuren.

Kiezersbedrog

Dion Graus van de PVV haalde flink uit naar de PvdA. Hij vindt dat de partij aan kiezersbedrog zou doen als ze niet instemt met een verbod op de plezierjacht.
Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de PvdA tegen het standpunt van staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) in zal gaan. Die wil de vrijstellingslijst handhaven. Met die kanttekening dat de jacht moet plaatsvinden overeenkomstig een van tevoren opgesteld afschotplan dat onderdeel uitmaakt van het faunabeheerplan.
Thieme liet eerder weten dat veel dieren een pijnlijke dood sterven doordat zij aangeschoten worden maar niet meteen sterven. PvdA en CDA willen een onderbouwing van ‘deze ernstige aantijgingen’. Mogelijk komt Thieme daar volgende week op terug als het debat verder gaat.
CDA-Kamerlid Jaco Geurts zegt trots te zijn op jagers. ‘Ze doen onderhoud aan houtwallen en poelen en beperken schade die in het wild levende diersoorten veroorzaken.’
De VVD laat weten niet achter de initiatiefnota te staan. ‘Als dit aangenomen wordt, verliezen we vele duizenden vrijwilligers die goed werk doen in de natuur’, zegt VVD’er Rudmer Heerema. ‘We vinden dat mensen zelf moeten beslissen wat ze eten.’

Natura 2000

De SP kwam nog met een onverwachte aanvulling. De partij wil dat het mogelijk is dat de jacht in Natura 2000-gebieden wordt verboden. ‘Ik hoop dat een meerderheid van de Kamer dit steunt’, zegt Eric Smaling van de SP.
De Kamer spreekt volgende week verder over de regelgeving rondom de jacht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer