LTO: geen fosfaat uitwisselen

LTO Nederland is tegen fosfaat-overdracht tussen verschillende veehouderijsectoren. ‘Wat ons betreft kan daar geen sprake van zijn’, zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

Jan van LiereHet standpunt dat elke veehouderijsector verantwoordelijk is voor de eigen fosfaatproductie en voor het niet overschrijden van de fosfaatplafonds, is bevestigd door de dierlijke vakgroepen van LTO.
‘We weten allemaal waar de groei de afgelopen tijd heeft plaatsgevonden’, legt Maat uit. ‘De varkens- en de pluimveehouderij hebben dierrechten. De melkveehouderij moet nu zo snel mogelijk, met inzet van de hele keten, weer zorgen dat ze onder het fosfaatplafond terechtkomt.’
Er zijn overigens ook duidelijke signalen dat het ministerie van Economische Zaken niets voelt voor uitwisseling van fosfaatruimte tussen de sectoren.
Verschillende melkveehouders hebben de afgelopen tijd trouwens wel varkensrechten aangekocht of overwegen dat te doen. Ze reageren daarmee op het bereiken van het fosfaatplafond van hun sector.
De ondernemers hopen op die manier toch ruimte te krijgen voor uitbreiding als de rijksoverheid zou gaan ingrijpen, bijvoorbeeld door middel van een systeem van fosfaatrechten per bedrijf. In het stelsel van varkensrechten komt één eenheid overeen met 7,4 kilo fosfaat.
Boerderij.nl meldt dat de gemiddelde prijs van varkensrechten sinds eind mei is opgelopen naar ruim 70 euro per eenheid. Dat is een prijsstijging van 40 procent.
LTO-vakgroep Melkveehouderij heeft deze week een standpunt bepaald over de manier waarop de fosfaatproductie in de melkveehouderij op een acceptabel niveau kan blijven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer