LEI: 17 procent meer melk in 2024

De melkproductie in Nederland zal de komende tien jaar met circa 2,2 miljard kilo toenemen. Dat is een stijging van 17 procent. Dat voorspelt het LEI in een rapport over de gevolgen van de afschaffing van het melkquotum.

René LuijmesHet LEI nam onder andere studies van de OECD-FAO en de Europese Commissie over de ontwikkelingen op de wereldmarkt en de EU als uitgangspunt. Het blijkt dat de melkproductie in Nederland tot en met 2024 met zo’n 2,2 miljard kilo zal stijgen tot bijna 15 miljard kilo.
Op Europees niveau verwacht het LEI een aanvoer in die tien jaar van circa 12,4 miljard kilo meer melk. De melkproductie zal met name in het noorden van de Europese Unie groeien. Naast Nederland gaan melkveehouders in vooral Duitsland, Frankrijk, Polen en Ierland meer melk produceren.
Volgens het onderzoeksinstituut zal de productie in Polen, Ierland en Nederland naar verhouding het meest groeien. Duitsland en Frankrijk produceren de grootste hoeveelheid melk.
Het LEI verwacht dat de melkproductie zal stagneren of afnemen in landen in Zuid-Europa - Spanje, Italië, Griekenland -, Oost-Europa - Bulgarije, Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Slovenië -, maar ook Finland en Zweden.
Die grotere hoeveelheid melk zal haar weg moeten vinden op de zuivelmarkt. Volgens de onderzoekers is er nog wat ruimte op de Europese markt voor kaas.

Wei

De overige melk komt op de wereldmarkt terecht in de vorm van kaas, magere melkpoeder, boter en wei. De toename vanuit de EU zal vooral in de vorm van wei zijn, gevolgd door kaas en magere melkpoeder. De Nederlandse melkveehouderij wordt dus gevoeliger voor de prijsschommelingen van de wereldmarkt.
Van 2007 tot dit jaar fluctueerde de melkprijs tot bijna 10 cent per kilo melk. Dit is het dubbele vergeleken met de melkprijs van 1982 tot 2007.
De onderzoekers verwachten dat de gemiddelde melkprijs volgend jaar verder zal dalen. Zij denken dat onder andere arbeidskosten een grotere rol gaan spelen.

Voer- en energieprijzen

Melkveehouders dienen verder meer rekening dienen te houden met schommelende prijzen voor voer en energie. Onzekerheden zijn naast de wereldmarktprijs het effect van de melkveewet en de invloeden van de koersen en de olieprijs.
De groei van de Nederlandse melkveehouderij in de komende tien jaar komt voor de helft door uitbreiding van het aantal koeien en voor het andere deel door verbetering van het rendement. De groei is mogelijk zonder dat hier extra investeringen voor nodig zijn, buiten de normale vervangingsinvesteringen om. Zo is er ruimte in de stal, door eerdere investeringen.
Mark Voorbergen, zelfstandig consultant Zuivelmarkt en Strategie, denkt ook dat het aanbod van melk zal groeien. ‘Toch zullen de melkveehouders in de traditionele exportlanden tegen fysieke grenzen aanlopen’, verwacht hij. ‘Nederland is daarvan een voorbeeld.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer