‘Goed perspectief boomkwekerij’

ABN Amro is positief over de vooruitzichten voor de boomkwekerij, blijkt uit het rapport ‘Groen doet leven - Perspectief in de Boomkwekerij’ dat woensdag is verschenen.

Joost van WinsenNu de economie weer aantrekt, is de verwachting dat ook de aankopen van boomkwekerijproducten weer zullen stijgen, stelt de bank. ‘De grote aandacht voor groen, welzijn en duurzaamheid schept hierbij de voorwaarde voor groei.’
Overheden worden zich steeds meer bewust van de economische en maatschappelijke waarde van groen, water en natuur in en om de stad, merkt de bank verder op.
‘De sector kan inspelen op deze ontwikkelingen door haar productenaanbod te differentiëren en af te stemmen op de voorkeuren van doelgroepen’, zegt Jan de Ruyter, sectormanager plantaardige sectoren van ABN Amro. ‘Onlineverkoop en bezorging bieden hierbij nieuwe kansen.’
Dat de lichten op groen staan, beaamt Henk Raaijmakers, interim-voorzitter van de LTO-vakgroep Bomen en Vaste Planten. ‘De visie van ABN Amro is geheel in lijn met hoe de vakgroep ertegenaan kijkt’, zegt hij. Raaijmakers wijst op de aantrekkende huizenmarkt. ‘Er is veel vraag naar starterswoningen. Starters beginnen van nul af aan. Dat geldt ook voor de tuin.’
De vicevoorzitter signaleert verder dat het concept ‘De Groene Stad’, waarbij de nadruk ligt op het feit dat groen en blauw goed is voor het welbevinden van de mens, door publiek en overheid wordt opgepakt. De wetenschappelijke onderbouwing hiervan wordt steeds meer gedragen.

Licht herstel

Volgens Raaijmakers is dit jaar al een licht herstel in de sector zichtbaar. De boomkwekerij groeide tot 2010 nog snel, terwijl de periode 2012 tot en met 2014 slecht was. Die laatste jaren hebben de rendementen in de boomkwekerij aangetast, stelt hij.
Raaijmakers zegt niet de illusie te hebben dat de jaren van grote groei terugkomen, maar verwacht de komende jaren wel een geleidelijke groei, waarbij hij erop wijst dat de diversiteit en flexibiliteit van de boomkwekerij in het voordeel van de sector spelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer