‘Geen valse start vroege Doré’

‘De vroege Doré-aardappelen die dinsdag op de eerste veildag van Alvantho voor 66 cent zijn verkocht, brachten woensdag 70 cent op. De belangstelling vanuit de markt voor vroege aardappelen is goed. Het is zeker geen valse start geweest.’

Han ReindsenDirecteur David Hage van de veiling Alvantho in Sint-Annaland heeft niet slecht geslapen van het relatief lage prijsniveau dit jaar. Voor de Doré’s werd 60 tot 66 cent betaald en dat is iets minder dan de 65 tot 68 cent in 2014.
‘Het viel niet mee. Ik had zelf de prijs van de Doré’s hoger ingeschat. Maar misschien waren onze verwachtingen te hoog. De prijs van de andere aardappelrassen was wel conform verwachting’, zegt de veilingdirecteur, die de lage prijs van Doré niet kan verklaren.
De Première zat met 51 tot 55 cent onder het niveau van vorig jaar (55 tot 60 cent). Frieslanders werden voor de klok verhandeld voor 46 tot 55 cent, Eigenheimers werden geveild voor 1,10 tot 1,15 euro en Bildtstar voor 80 tot 90 cent.

Grote aanvoer

Met 104 ton was de totale aanvoer groot. ‘Door het koude en droge voorjaar is de groei onder het plastic lager geweest. Toch is er sprake van een goede aanvoer. Dat is geen probleem, want de belangstelling van de handel is goed’, stelt Hage vast. Omdat in de Zuid-Europese landen het areaal aardappelen is gekrompen en de opbrengsten dit jaar niet meevallen, is het aanbod van importaardappelen lager. Daarom had Hage de prijs iets hoger ingeschat.
Het goede gevoel overheerst bij de Alvantho-directeur. ‘We begonnen dinsdag op de eerste veildag met 60 cent per kilo voor de Doré en eindigden met 66 cent. Woensdag kwamen we uiteindelijk uit op 70 cent.’
Daaruit blijkt volgens Hage dat er bij dit prijsniveau vraag is en dat de prijs steeds vaster wordt. ‘Als we waren begonnen met 75 tot 80 cent per kilo voor de Doré en de prijs was een dag later gezakt naar 65 cent, dan was ik niet blij geweest’, zegt hij.
Is een prijs van zo’n 70 cent per kilo voor de Doré voldoende om de kosten van de teelt onder plastic goed te kunnen maken? ‘Dat sommetje moeten telers constant zelf maken’, zegt de veilingdirecteur. ‘Iedereen moet zelf die afweging maken.’
Door het koude en schrale weer met weinig neerslag is de groei van aardappelen dit jaar achter gebleven. ‘Met name bij de teelt die onder plastic wordt voorgetrokken, is de groei er wel uit. Dit betekent overwegend tegenvallende kilo-opbrengsten’, zegt Hage, die hoopt dat de komende weken de afzet vlot verloopt tegen redelijke prijzen.
Ten opzichte van vorig jaar was de start dit jaar laat. In 2014 begon Alvantho op 22 mei met veilen, de vroegste veildag in het bestaan van de veiling. Dit jaar leek het volgens Hage weer die kant op te gaan, want de eerste aardappelen gingen 14 februari al de grond in. Uiteindelijk werd het 9 juni.

Goed doel

Ook dit jaar heeft Alvantho de opbrengst van het eerste kistje aardappelen geschonken aan een goed doel, dit jaar de Nierstichting. Het eerste kistje Doré werd afgedrukt voor 950 euro door Rinus Bijl van Bijl Aardappelen in Sint-Annaland. Het betreft een gezamenlijke aankoop waarin ook Fa. Postuma-Kampen in IJsselmuiden participeert.
De opbrengst van 950 euro is door de gezamenlijke Thoolse veilingen aangevuld tot 1.500 euro.
Veiling Alvantho heeft het aanvoerpunt op Scherpenisse per 1 juni gesloten, omdat de kistjesaanvoer terugliep. Alle activiteiten zijn nu geconcentreerd op Sint-Annaland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer