Helft Nederlanders wil geen gangbare kip

51 procent van de Nederlanders wil dat de gangbare kip verdwijnt. 15 procent wil deze 'plofkip' behouden. Dat blijkt uit een onderzoek van Natuur & Milieu dat werd uitgevoerd door Motivaction.

Helft+Nederlanders+wil+geen+gangbare+kip
© Nieuwe Oogst Jos Thelosen

Veel respondenten vinden het prima dat bedrijven en maatschappelijke organisaties afspraken maken over een diervriendelijke en duurzame kip. Zelfs als dat leidt tot een hogere prijs.

Collectieve afspraken

Aanleiding van het onderzoek vormt de uitspraak van de Autoriteit Consument & Mark (ACM) over de Kip van Morgen. ACM betwijfelt onder meer of de afspraken wel nodig zijn, omdat de markt voor duurzaamheid dynamisch genoeg zou zijn.

Volgens Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu, klopt daar niets van. 'Zonder de collectieve afspraken hadden supermarkten het nooit aangedurfd om een diervriendelijke kip in de schappen te leggen. Dat is nu wel gebeurd bij Jumbo en Albert Heijn.'

Meerderheid wil duurzamere kip

Van de respondenten staat 65 procent achter de afspraken rondom de Kip van Morgen. Van hen vindt 52 procent dat duurzaamheid en diervriendelijkheid zwaarder moet wegen dan de laagste prijs in de supermarkt.

64 procent vindt het positief dat organisaties samenwerken om tot een duurzame en diervriendelijke kip te komen. Van de respondenten vindt 57 procent dat de overheid via de wet zou moeten kunnen bepalen welke kip er in de supermarkt ligt.

Bekendheid leefomstandigheden

Sinds er meer bekend is over de leefomstandigheden van gangbare kip, zegt 41 procent minder ervan te eten en 53 procent is bereid meer te betalen voor een duurzamer geproduceerd pluimveevlees.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer