Buitenlandse Zaken in gesprek met boeren

Een keer in gesprek gaan met boeren en tuinders was een wens van Marcel Beukeboom van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa). Gisteren was het zover. Beukeboom sprak met leden van LTO over wereldwijde voedselzekerheid en hoe boeren en tuinders hier een bijdrage aan kunnen leveren.

'Ik ben blij dat dit gesprek met boeren en tuinders nu gebeurt', zei Beukeboom op de bijeenkomst van de commissie Internationale Zaken van LTO Noord. Beukeboom is op het ministerie hoofd voedselzekerheid.

Eind vorig jaar verscheen een 'beleidsbrief' van het departement over de Nederlandse inzet voor wereldwijde voedselzekerheid. 'De stem van LTO is hierin ook verwoordt', geeft Beukeboom aan.

Honger

Duurzame landbouw promoten en creëren is één van de sporen die wordt ingezet om doelen te behalen die bijdragen aan het uitbannen van honger in de wereld.

Met het betalen van de 'echte prijs' voor een product in de winkel kan volgens Beukeboom het doel van 'wereldwijde voedselzekerheid' dichterbij komen.

'De echte prijs op het prijskaartje, dat wil zeggen dat de kosten van onder andere het gebruik van water, grond en het effect op het milieu zijn meegenomen in de prijs.'

Jongeren

Bedrijfsovername is een probleem in ontwikkelingslanden. De omvang van de bedrijven is vaak klein en kinderen hebben vaak geen interesse om boer te worden. Ton Duffhues (ZLTO): 'Het probleem is de trek naar de stad'.

Gerda Verburg, ambassadeur bij de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, gaf aan dat er geïnvesteerd moet worden in het aantrekkelijk maken van het boeren. 'Via slimme ideeën die het leven wat kunnen verlichten of opbrengsten kunnen verbeteren.'

Nieuwe generatie

Vanuit Afrika klinkt volgens Cees van Rij van Agriterra ook een ander geluid. 'De nieuwe generatie zit er aan te komen. Zij zijn goed opgeleid en komen binnen bij coöperaties en landbouworganisaties.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer