Lichte daling melkprijzen

De berekende voorschotmelkprijzen voor april zijn licht gedaald ten opzichte van maart. Dat stelt Willem Koops van Zuivel.nl.

René Luijmes
Melkprijzenanalist Willem Koops van Zuivel.nl maakt de maandelijkse melkprijsvergelijking in opdracht van de vakgroep Melkveehouderij van LTO.
De berekende voorschotmelkprijzen komen in april van dit jaar uit op gemiddeld 31,44 euro per 100 kilo standaardmelk. Dit betekent een daling van 0,26 euro vergeleken met de vorige maand. ‘Ten opzichte van april 2014 gaat het om een daling van 7,66 euro’, zegt Koops. Omgerekend gingen de prijzen bijna met 20 procent onderuit.
De berekende voorschotmelkprijs was in maart gemiddeld nog 31,76 euro per 100 kilo standaardmelk. Hiermee daalden de berekende voorschotmelkprijzen in die maand met 0,12 euro ten opzichte van februari.

Twijfelachtig

Koops noemt de kleine gemiddelde daling van de melkprijzen in april niet opvallend. ‘Meestal dalen de melkprijzen in het voorjaar. Daarna stijgen ze vanaf mei weer.’
Of dat laatste dit jaar ook gaat gebeuren noemt de analist zeer twijfelachtig. ‘Op de zuivelmarkt is sprake van een aanhoudende prijsdruk. FrieslandCampina en Arla hebben vanaf mei en juni prijsverlagingen aangekondigd’, licht Koops toe.
Desondanks verhoogden vier ondernemingen hun melkprijzen in april. De verhogingen variëren van +0,5 (DOC Kaas) tot +1,6 euro (Arla) per 100 kilo. Aan de andere kant verlaagden zeven zuivelondernemingen hun melkprijzen.
De berekende melkprijs van het Britse Dairy Crest daalde het meest met 2,9 euro per 100 kilo. ‘Maar dit komt volledig voor rekening van de seizoensheffing in april.’

Uitkering

Coöperatie Glanbia uit Ierland verlaagde in maart én april haar melkprijs met 1 euro per 100 kilo. Koops: ‘Glanbia heeft deze prijsverlagingen gecompenseerd via een uitkering aan de leden. Het gaat hierbij om melkveehouders uit het zogenoemde marktstabilisatiefonds. De berekende melkprijs is exclusief deze uitkering.’
Het Britse First Milk paste vanaf april haar uitbetalingssystemen aan. Hieronder valt ook de invoering van een A- en B- systeem. Per 1 januari van dit jaar voerde zuivelcoöperatie CZ Rouveen als enige in Nederland dit systeem al in.
De berekende melkprijs van het melkprijzenonderzoek van First Milk is gebaseerd op de A-prijs. De Britse zuivelcoöperatie stelde begin dit jaar haar uitbetaling met twee weken uit. Dit had te maken met betalingsproblemen.

Naar beneden

Een andere onderneming waar de melkprijs over de afgelopen jaren onderuit ging is Fonterra. De zuivelonderneming uit Nieuw-Zeeland stelde op 30 april haar prijsverwachting voor het lopende seizoen 2014/2015 naar beneden bij. De melkprijs ging van 4,7 naar 4,5 Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) per kilo vet en eiwit.
‘Maar inclusief een mogelijk dividend van 0,25 ligt de verwachte melkprijs van 4,75 NZD ver beneden het niveau van de laatste jaren’, zegt Koops. ‘In het seizoen 2006/07 lag de melkprijs van Fonterra voor het laatst onder de 5 NZD per kilo vet en eiwit.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer