Verwerker dwingt Spaanse melkprijs omlaag

Melkverwerkers zetten Spaanse boeren onder druk om tegen lage prijzen melk te leveren.

Verwerker+dwingt+Spaanse+melkprijs+omlaag
© lavozdegalicia

De verwachte groei van de melkproductie na het einde van het quotum wordt als drukmiddel gebruikt, zeggen Spaanse boerenvertegenwoordigers.
In Spanje sluiten veel melkveehouders direct contracten af met zuivelverwerkers. Na het einde van het melkquotum gaan zuivelfabrieken op pad om nieuwe goedkope contracten af te sluiten, melden Spaanse agrarische media.

Twee prijzen

Er worden contracten aangeboden van 24 tot 26 cent. Hier en daar wordt ook afgesproken dat een deel van de melk 26 cent oplevert en het overige deel 21 cent. Het systeem van twee prijzen is nieuw voor de Spaanse melkveehouderij.

Uit een studie van het Spaanse ministerie van landbouw blijkt dat de kostprijs voor Spaanse boeren rond de 34 cent ligt. De huidige melkprijs ligt rond de 30 cent.

Kort contract

De melkverwerkers die op de Spaanse markt actief zijn, gaan het liefst kortlopende contracten aan. Meestal is dat voor een jaar.

Vertegenwoordigers van boerencoöperaties hebben de zuivelverwerkers uitgenodigd voor een gesprek maar hebben tot dusver geen reactie ontvangen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer