Verwerker+dwingt+Spaanse+melkprijs+omlaag
Nieuws
© lavozdegalicia

Verwerker dwingt Spaanse melkprijs omlaag

Melkverwerkers zetten Spaanse boeren onder druk om tegen lage prijzen melk te leveren.

De verwachte groei van de melkproductie na het einde van het quotum wordt als drukmiddel gebruikt, zeggen Spaanse boerenvertegenwoordigers.
In Spanje sluiten veel melkveehouders direct contracten af met zuivelverwerkers. Na het einde van het melkquotum gaan zuivelfabrieken op pad om nieuwe goedkope contracten af te sluiten, melden Spaanse agrarische media.

Twee prijzen

Er worden contracten aangeboden van 24 tot 26 cent. Hier en daar wordt ook afgesproken dat een deel van de melk 26 cent oplevert en het overige deel 21 cent. Het systeem van twee prijzen is nieuw voor de Spaanse melkveehouderij.

Uit een studie van het Spaanse ministerie van landbouw blijkt dat de kostprijs voor Spaanse boeren rond de 34 cent ligt. De huidige melkprijs ligt rond de 30 cent.

Kort contract

De melkverwerkers die op de Spaanse markt actief zijn, gaan het liefst kortlopende contracten aan. Meestal is dat voor een jaar.

Vertegenwoordigers van boerencoöperaties hebben de zuivelverwerkers uitgenodigd voor een gesprek maar hebben tot dusver geen reactie ontvangen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer