Leidraad bouw bevingsgebied

Groningen - Het Agroteam van de Nederlandse Aardolie Maatschappij wil nog dit jaar met een leidraad komen voor aardbevingsbestendiger nieuwbouw van stallen, loodsen en mestsilo’s. Het team is in overleg hierover met Rombou, Grontmij, LTO Noord en diverse ingenieursbureaus.

Tienke Wouda
Projectleider nieuwbouw Julia Finkielsztajn van de NAM adviseert het Agroteam. Ze merkt dat veel boeren al aan het pionieren zijn.
‘De kennis over aardbevingsbestendiger bouwen ligt niet op straat. Boeren zijn er in hun hoofd veel mee bezig. Ze zoeken op internet naar kennis en komen met praktische ideeën om aanpassingen aan mestsilo’s te doen.’ Finkielsztajn heeft een handvol veehouders gesproken die de te kopen mestsilo via de NAM-nieuwbouwregeling wilden controleren op aardbevingsbestendigheid.
‘Hoewel de wapening van deze silo’s nadien is verzwaard, had de bouw nog aardbevingsbestendiger gekund. Maar de boeren waren al te ver in het proces, ze hadden het koopcontract al ondertekend.’

Pilots

Om hier meer duidelijkheid in te krijgen komt de NAM met een leidraad voor aardbevingsbestendiger nieuwbouw, waarin vermoedelijk ook enkele prototypes van stallen, loodsen en mestsilo’s worden opgenomen. De basis voor de leidraad vormen de verschillende pilots bij bedrijven en enkele onderzoeken van ingenieursbedrijven als Zonneveld, Goudstikker de Vries en Dijkhuis.
Daarnaast is de Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 9998 voor aardbevingsbestendig bouwen van wezenlijk belang voor de leidraad. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de richtlijn in september weer aangepast. Finkielsztajn ‘De norm kan schade niet voorkomen; de eisen zorgen er wel voor dat een gebouw tijdens een aardbeving veilig blijft.’
Ook onderzoekt NAM samen met LTO Noord en adviesbureaus een methodiek die de verdeling van de kosten bij vervangende nieuwbouw tussen de ondernemer en de NAM kan vaststellen. Hierin speelt naast maatwerk ook verduurzaming een rol, stelt coördinator van het Agroteam Martin Visscher.
Begin juni is opnieuw overleg over een toepasbare Groninger Schuur-methodiek. Een adviesbureau zal diverse varianten doorrekenen.
Volgens Visscher blijkt uit onderzoek van adviesbureaus dat aardbevingsbestendiger bouw niet per definitie duurder hoeft te zijn. ‘Het zou zelfs kunnen dat het kostenneutraal blijft. Dezelfde kilo’s staal kunnen bijvoorbeeld op een andere manier worden verwerkt.’ Het streven is om dit jaar met de methodiek te komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer