Concreet verbetertraject voor Javaanse zuivelcoöperatie

KPSP Saluyu Kuningan is een zuivelcoöperatie op West-Java en ligt op een paar honderd kilometer van de Indonesische hoofdstad Jakarta. De coöperatie telt een kleine zeshonderd leden die in doorsnee zo’n twee tot vijf koeien houden. Het is een brede coöperatie die zich naast het verzamelen van melk ook bezighoudt met zaken als fokkerij, gezondheidszorg en financiering. De verzamelde melk verwerkt de coöperatie niet zelf, maar verkoopt ze aan Frisian Flag Indonesia.

Inventariseren mogelijkheden

De zuivelfabriek benaderde Agriterra voor ondersteuning. Daarom werd eerst een assessment bij de coöperatie uitgevoerd om de mogelijkheden voor verbeteringen te inventariseren en de bereidwilligheid tot verandering te toetsen. Pierre Berntsen, directeur agrarische bedrijven bij ABN-AMRO, ging afgelopen maart een week naar Indonesië om samen met Agnes Janszen van Agriterra de coöperatie door te lichten. “Het is enorm leerzaam om te ervaren hoe de landbouw functioneert in opkomende landen als Indonesië”, aldus Berntsen. Een van de knelpunten waar hij tegenaan liep, is de governance; de borging van toezicht op het management. “Dat is hier extra belangrijk, omdat de coöperatie naast het verzamelen van melk ook een bankfunctie heeft.”

Melkproductie omhoog

Het andere knelpunt is de lage melkproductie per koe en de daardoor relatief hoge kostprijs. Een van de oorzaken is de slechte ruwvoerkwaliteit. Een oplossing zou de verbetering van krachtvoer zijn, maar dat is door de lange aanvoerketen van grondstoffen duur en van wisselende kwaliteit.
Door de lage melkproductie zijn de overheadkosten bovendien hoog en is het niet rendabel om dagelijks naar de fabriek in Jakarta te rijden. En dan te bedenken dat van de zestien ophaalpunten er slechts vier gekoeld zijn. Het kiemgetal zit standaard boven een miljoen, een factor 100 hoger dan in Nederland, wat de opbrengstprijs drukt. De uitdaging is om de dagproductie van de coöperatie te verhogen naar 10.000 kilo kwaliteitsmelk, een volle tankauto. Vanaf die productie is het interessant om elke dag melk te leveren.

Daadkrachtige aanpak

Op basis van de positieve uitkomst van het assessment zit de coöperatie de komende jaren in het adviestraject van Agriterra. Zo komen er Nederlandse adviseurs voor het opzetten van een mengvoerfabriek, het verbeteren van een managementinformatiesysteem en het versterken van kennis rond governance.
“Juist omdat Agriterra niet met een zak geld komt maar met advies, tref je organisaties die echt open staan voor veranderingen”, is de ervaring van Berntsen. “In combinatie met de hands-on aanpak van Agriterra kun je in korte tijd echte verbeteringen realiseren. Wij zijn op maandag begonnen, op donderdag was al de terugkoppeling met het bestuur en directie van de coöperatie en voordat ik op vrijdag in het vliegtuig stapte wist de coöperatie waar ze aan toe waren en werden de contracten uitgewerkt.”

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer