Vrijwillige afspraken met buren

Staatssecretaris Wilma Mansveld pleit voor vrijwillige afspraken tussen agrarische ondernemers en omwonenden over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Haijo DoddeDoel is het beperken van de gezondheidsrisico’s. De bewindsvrouw van Infrastructuur en Milieu wil met de agrarische sector en de middelenfabrikanten overleggen welke mogelijkheden er zijn om op vrijwillige basis afspraken te maken over het middelengebruik.
Mansveld draagt een aantal concrete acties aan, zoals door telers zelf ingestelde teelt- en spuitvrije zones, aanleg van ecologische randen en initiatieven voor goed buurmanschap.
Joris Baecke, LTO-portefeuillehouder Plantgezondheid, zegt in een reactie dat LTO er vooreerst van uitgaat dat het wettelijk kader met gebruiksvoorschriften erin voorziet dat geen onaanvaardbaar risico ontstaat. ‘Als de regels worden nageleefd is er geen reden voor onrust bij omwonenden.’

Open houding

Verder benadrukt Baecke dat LTO telers ook aanmoedigt om altijd een open houding te hebben ten opzichte van hun buren en oog en oor voor hun zorgen. ‘De ervaring leert dat een-op-eencontacten vaak het beste werken en zorgen voor wederzijds begrip’, aldus Baecke.
Met het voorstel om te komen tot vrijwillige afspraken tussen telers en omwonenden loopt Mansveld vooruit op het blootstellingsonderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De eerste metingen hiervoor vinden in 2016 plaats.
Over drie jaar moet de eerste fase van het onderzoek zijn afgerond. Na blootstellingsonderzoek bij omwonenden rond bollenvelden breidt RIVM het onderzoek uit naar omwonenden van fruitpercelen en andere gewassen waar volgens I&M intensief gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt.
Als uit het RIVM-onderzoek blijkt dat er risico’s zijn voor de volksgezondheid, kan dit aanleiding zijn voor extra wettelijke maatregelen, zoals verplichte teeltvrije zones. LTO ziet volgens Baecke het onderzoek met vertrouwen tegemoet.
De overheid heeft aan het Ctgb gevraagd om te kijken naar de risico’s voor omwonenden bij al toegelaten middelen voor de bollen- en fruitteelt. Daarvoor gebruikt het Ctgb ervaringen en methodes vanuit Engeland en Duitsland.
Het ministerie van I&M meldt dat er op korte termijn een Europese methodiek komt om middelen te toetsen op mogelijke effecten voor omwonenden. Over de erkenning van de methodiek stemmen de Europese lidstaten over een paar weken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer