Stoken tegen koprot in de uienbewaring

Door uien in de bewaring voor korte tijd op te warmen naar 40 à 42 graden Celsius is de aantasting van koprot tot 4 procent terug te dringen.

Haijo DoddeDe methode om eerstejaars plant-uien en plantsjalotten te verwarmen voor de bestrijding van schimmels en eventueel bacteriën is ontwikkeld door een groep biologische uientelers in Flevoland, installatiebedrijf Dijksma Koudetechniek en DLV. Een praktijkproef is afgelopen jaar uitgevoerd op het bedrijf van maatschap Twisk-Sulik in Biddinghuizen.
Specialist gebouwen en bewaring Harrie Versluis van DLV vertelt dat het idee om schimmelsporen af te doden door verhitting ontstond na een literatuurstudie. Normaal wordt biologisch plantgoed gedompeld in warm water voor de ontsmetting. Nadeel is dat deze behandeling veelal wordt uitgevoerd vlak voor het planten, op het moment dat de rustsporen van de meeste schimmels al zijn gevormd en moeilijker te bestrijden zijn.
Versluis vertelt dat eerder ook al oriënterende proeven onder laboratoriumomstandigheden zijn uitgevoerd om eerstejaars plantuien in de bewaring te verhitten. Uit de literatuur is bekend dat de uiterste grens om uien te verwarmen 42 graden Celsius is. ‘Bij hogere temperaturen stoken de uien kapot en loopt het plantmate-riaal niet meer uit’, aldus Versluis.
In de nieuwe bewaarschuur van de maatschap Twisk-Sulik is een installatie met een heater aanwezig voor de behandeling met warme lucht. Hier zijn de laatste twee jaar op praktijkschaal proeven uitgevoerd.
Het onderzoek richtte zich in eerste instantie met name op het beperken van aantastingen valse meeldauw en koprot. Voor de tests gebruikten de initiatiefnemers steeds plantmateriaal dat afkomstig was van besmette perceelsdelen.
Uit de proeven blijkt dat het bij verhitten tot 40 à 42 graden Celsius mogelijk is om de aantastingen tot 4 procent terug te dringen in vergelijking met uien die niet behandeld zijn. Bij lagere temperaturen van 30 tot 32 graden Celsius is de werking ongeveer 50 procent.
‘Voor plantmateriaal streven we naar 100 procent werking voor beide schimmelaantastingen’, zegt Versluis. ‘De resultaten van 40 graden Celsius en hoger zijn veelbelovend. Beneden 40 graden is de werking voor plantuien onvoldoende.’
Voor consumptie-uien is al een redelijke mate van doding of rem op verdere infecties te bereiken door na de oogst in één behandeling de uien te drogen en op te warmen tot 32 graden. ‘Dit kan vrij eenvoudig en energievriendelijk met bijvoorbeeld propaankachels.’

Verfijnen

Het onderzoek naar de warmtebehandeling krijgt komend jaar een vervolg. ‘De methode is nog niet praktijkrijp. Daarom willen we de praktische uitvoering verder verfijnen. Ook proberen we nog meer de grens van de behandeling op te zoeken. Een goede verdeling van de warme lucht over de hele cel is een aandachtspunt’, zegt Versluis.
De bewaarspecialist vertelt dat door het uitplanten van behandelde uien in de praktijk moet blijken wat het werkelijke effect is op de schimmels tijdens het groeiseizoen. ‘Verder beoordelen we wat de behandeling doet op andere ziekteverwekkers zoals fusarium en ook op bijvoorbeeld stengelaaltjes.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer