NAM: schades in 2015 afgerond

Groningen - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil langlopende aardbevingsschadegevallen, die zijn ingediend voor 5 januari 2015, dit jaar afhandelen.

Tienke WoudaDat blijkt uit een brief die minster Henk Kamp van Economische Zaken donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Aan het einde van het eerste kwartaal van 2015 waren er nog 7.363 langlopende schadegevallen.
In alle gevallen is een bezoek van een taxateur ingepland. In 95 procent van de gevallen is de taxateur langs geweest en in drie kwart van de gevallen is een schaderapport verzonden.
Verwacht wordt dat onder de langlopende schades ook schades aan agrarische bedrijven vallen.
Voorzitter Egbert de Vries van LTO Het Hogeland vraagt zich af of het doel van de NAM realistisch is. ‘Wij zagen dit als LTO Noord al lang aankomen. Daarom hebben wij met het aanstellen van een vertrouwenspersoon de processen proberen te bespoedigen.’
De Vries verwacht dat een aantal van de langlopende gevallen voor de rechter komt. ‘De NAM en de agrarische ondernemers zitten ook na een contra-expertise dusdanig vast in het dossier dat een rechterlijke uitspraak vraagt om een oplossing.’

Twijfels

Ook makelaar en lid van de klankbordgroep Mijnbouwschade Albrechtus Tebbens Torringa heeft zijn twijfels over de intentie van de NAM om alle langlopende schadegevallen in 2015 af te ronden.
‘De inzet van de NAM is goed, maar ik betwijfel of de capaciteit voldoende is om de langlopende schadegevallen dit jaar nog af te ronden. In veel van de gevallen is een patstelling tussen de NAM en de eigenaren ontstaan. Ze zijn het vaak niet eens over de grootte van de schade en dat is wel nodig, wil je de dossiers kunnen afronden.’
Volgens Tebbens Torringa is er nu vooral behoefte aan normen waarmee is te bepalen hoe groot de schades zijn. ‘Daar zit de crux. Heeft een ondernemer er recht op dat de NAM alle nieuwbouwkosten vergoed?’
In diezelfde brief laat Kamp weten een opkoopregeling van woningen, waaronder voormalige agrarische woningen, te onderzoeken.
De woningmarkt in Groningen herstelt zich minder snel dan elders. ‘Hieruit blijkt de noodzaak van de maatregelen die al zijn genomen en het belang van het onderzoek naar eventuele aanvullende maatregelen’, stelt de minister. Uit onderzoek komt naar voren dat de ontwikkeling van de woningmarkt in het aardbevingsgebied substantieel achterblijft bij vergelijkbare regio’s.
De NAM was niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer