Meer tomatenblad plukken is lonend

Meer bladplukken dan gebruikelijk in de tomatenteelt geeft zowel energiebesparing als meerproductie. Dat blijkt uit een onderzoek naar een nieuwe bladplukstrategie van Wageningen UR, in het kader van Kas als Energiebron. Een besparing van een kuub gas per vierkante meter is mogelijk, maar voor het gewas is er een grens.

Koen van WijkWageningen UR Glastuinbouw en Proeftuin Zwaagdijk experimenteren dit teeltseizoen met een andere bladplukstrategie in de belichte tomatenteelt. Doel is energiebesparing.
‘Waar telers normaal altijd één blaadje per tros uit de kop wegbreken, zijn wij overgegaan tot twee blaadjes. De plant vormt wekelijks gemiddeld drie bladeren per kop’, legt onderzoeker Arie de Gelder van Wageningen UR uit. Het blad plukken heeft tot doel dat de plant meer energie steekt in trosontwikkeling en minder in bladontwikkeling. Door het bladplukken wordt de plant generatiever en minder vegetatief.
Tientallen telers in het Noord-Limburgse Grashoek zagen deze week de resultaten gepresenteerd van onder meer een nieuwe bladplukstrategie die beproefd wordt door Wageningen UR Glastuinbouw en Proeftuin Zwaagdijk. Meer bladplukken in de start van de belichte teelt leidt tot een betere vroege productie, blijkt uit het onderzoek.
Het onderzoek is gestart in week 44, afgelopen herfst, en heeft tot doel een hogere lichtbenutting door de plant te vinden. Daarnaast is de verwachting dat de plant minder water verdampt hiermee ook onderzocht.
Waar Wageningen UR haar onderzoek op de eigen locatie uitvoert, heeft de Demokwekerij Westland bij twee tomatentelers in Naaldwijk en Moerkapelle afgelopen winter drie bladplukstrategieën getest. Deze aanpak is tot en met half februari aangehouden.
De Gelder: ‘We hebben verschillende strategieën gevolgd in het ras Brioso. De gewasbehandelingen liepen uiteen van 33, 44 en 55 procent van het blad wegplukken. Dit wordt nog steeds volgehouden.’
Dit komt neer op één blad per tros plukken (33 procent), twee blaadjes bij twee van de drie trossen (55 procent) of om en om één of twee blaadjes per tros (44 procent).
‘Wij merken dat we aan het eind van de winter de grens zijn overgegaan van wat voor de plant toelaatbaar is’, vertelt Jeroen Sanders van Proeftuin Zwaagdijk. Hij begeleidt het praktijkonderzoek van de Demokwekerij Westland.
‘Vanaf een zeker moment gaan de planten onder het bladplukken lijden, zodra het buiten lichter wordt. We onderzoeken nu tot welk moment er nog sprake is van een positief effect van extra bladplukken’, licht Sanders toe.
‘Duidelijk is dat deze aanpak vooral geschikt is bij vegetatieve gewassen, planten die van nature veel en groot blad hebben.’

Verdamping

Uit de proef blijkt dat er minder energie is gebruikt in de onderzoeksteelten. De Gelder: ‘Doordat de planten minder blad hebben, verdampen ze minder water. Daardoor komt er minder vocht in de kas dat je moet afvoeren met stoken.’
Dit heeft gedurende de proef al een besparing van 1 kuub gas per meter opgeleverd. ‘Misschien niet veel, maar het is toch een besparing.’
De planten waar 55 procent werd geplukt, hebben het wel moeilijk gehad, wat te zien was aan een onregelmatige zetting. De Gelder: ‘Maar momenteel staat het er goed bij. In de afdeling met 33 procent bladplukken staat het gewas te vegetatief volgens observerende telers.’
In alle kassen heeft het gewas de overgang naar de zonnige dagen van half april prima doorstaan en ook beter dan verwacht, blijkt uit de presentatie van De Gelder. De onderzoekers kregen het advies van telers de behandelingen vol te blijven houden.
De Gelder: ‘belangrijk is dat zodra het licht weer toeneemt je tijdig moet stoppen met het extra verwijderen van blad. De betrokken telers zijn van mening dat het extra bladplukken al kan vanaf een zeer vroeg stadium.’
Het moment van stoppen is sterk afhankelijk van de stand van het gewas en de verhouding van het bladoppervlak per vierkante meter, de plantbelasting en het beschikbare licht.
Wageningen UR gaat door met de proef tot in september, vertelt De Gelder. ‘Daarna hopen we op een vervolgproject. Een aanvraag is al ingediend bij Kas als Energiebron.’ Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer