‘Genomic selection must in fokkerij’

Topigs Norsvin is daarbij van vele markten thuis. Zo haalt het momenteel 85 procent van de omzet in het buitenland. Voor het samengaan van Topigs met Norsvin in 2014 was dit overigens al 70 procent. ‘Zo’n 25 jaar geleden hebben we de eerste stap over de grens gemaakt, omdat Nederland niet genoeg groeimogelijkheden meer bood’, stelt Olijslagers.
Voor een dergelijke groei zijn goed presterende varkens een must. Onlangs lanceerde Topigs Norsvin de Sow Feed Monitor, om zeugen in de juiste conditie te voeren.
‘Als Topigs Norsvin hebben we ook veel kennis op voergebied. Fokkerij en voeding gaan immers hand in hand. De genetische vooruitgang gaat snel. Bij mindere voeding of onjuiste voerschema’s komt die vooruitgang niet helemaal tot uitdrukking, doordat gezondheid en voer beperkend zijn’, stelt Olijslagers.
Topigs Norsvin werkt samen met voerleveranciers en geeft aan welke behoeften de genetica heeft. Voer-leveranciers gebruiken die informatie bij het samenstellen van het voer.

Geld voor research

Ollijslagers ziet dat fokken zeker geen gokken is. Aan het succes ligt veel onderzoek ten grondslag. Zo heeft Topigs Norsvin jaarlijks bijna 19 miljoen budget voor research en development. Onderzoek naar betere economische eigenschappen, maar ook bijvoorbeeld naar verbetering van welzijn en gezondheid.
Olijslagers: ‘We verwachten bijvoorbeeld dat met fokkerij een bijdrage te leveren is aan verminderen van staartbijten. Bij een onderzoek naar hoe sociaal varkens zijn, wordt niet alleen gelet op de groei van het individuele varken, maar ook van hokgenoten. In een hok met sociale dieren hebben alle dieren een goede groeiscore.’
Veel onderzoeksgeld gaat naar genomic selection. Hierbij wordt gekeken naar de link tussen een eigenschap en de plek op het DNA die deze variatie beïnvloedt.
Momenteel wordt op de kernfokbedrijven bij het inknijpen van de oornummers meteen DNA-materiaal van ieder varken afgenomen. Halverwege de opfok wordt het DNA van tomen met selectiekwaliteit in het laboratorium onderzocht. Het is nog te duur om het DNA van alle kernfokdieren te onderzoeken.
‘Vroeger werd gekeken naar de beste toom van een beer waaruit vrij willekeurig een beer werd geselecteerd. Nu kunnen we binnen een toom op basis van DNA de beste beer selecteren. Het verschil in genetische verwantschap binnen een toom is groot. Hierdoor is ook flink te selecteren’, legt Olijslagers uit.
Van oudsher was de veronderstelling dat de genetische overeenkomst tussen broers en zussen 50 procent is. ‘Nu meten we verwantschappen die zelfs 70 of 80 procent zijn. Zo kun je genetische effecten zuiverder inschatten. Ook zegt een hoge verwantschap iets over kenmerken die we wellicht nog niet via genomic selection in beeld hebben. Die hoge verwantschap gaat immers over de volle breedte.’
De genomic selection kan volgens Olijslagers 35 procent meer vooruitgang geven. Zeker voor het aantal geboren biggen en biggenwicht wordt vooruitgang verwacht. Verder verwacht Olijslagers winst te behalen in mest- en slachteigenschappen. Voor bijvoorbeeld groei is dit minder, omdat dit nu al gemakkelijk is te meten en een hoge betrouwbaarheid heeft. Hier is ook al veel op geselecteerd.
‘In de toekomst wordt verder gekeken. Zo wordt bij vleesvarkens gemeten, waarbij de DNA-eigenschappen worden teruggevoerd naar de zuivere lijn. ‘Welk deel van de vader of moeder uit de zuivere lijn zorgen voor welke eigenschappen bij de vleesvarkens?’
Ook wil Topigs Norsvin zicht krijgen op het effect van heterosis. ‘Door dit effect uit te schakelen krijgen we een nog beter beeld van het genetisch potentieel van het dier.’ Olijslagers denkt dat in de toekomst ook slachtgegevens worden teruggekoppeld naar de zuivere fokkerij. Hiervoor is het wel belangrijk dat afstammingsgegevens aan de slachtlijn bekend zijn.

Minder lijnen

De R&D-directeur verwacht dat door genomic selection minder lijnen nodig zijn voor goede vleesvarkens. Hij schat in dat de populatie binnen een lijn groter wordt. ‘Je kunt enkel vooruitgang krijgen bij voldoende spreiding binnen één lijn. Zo wordt de selectie-intensiteit vergroot.’
Verder wordt onderzocht of het sperma nog is te verdunnen, waardoor van een goede beer meer doses per sprong worden gewonnen. De kwaliteit en bevruchtingsresultaten van iedere dosis sperma staan daarbij voorop.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer