Boer op natuurgrond loopt geld mis

Brabants Landschap en Natuurmonumenten hebben recht op de betalingsrechten op hun gronden die boeren voor hen beheren. Het verzoek van boeren om het 'boerengeld' aan hen over te dragen, wordt niet gehonoreerd.

Boer+op+natuurgrond+loopt+geld+mis
© zlto

Dat bleek gisteravond op een door meer dan 100 boeren bezochte bijeenkomst bij ZLTO in Den Bosch. Daar gaven vertegenwoordigers van beide natuurbeheerders uitleg over het waarom van hun besluit.

'Kort gezegd komt het erop neer dat ze volgens de letter van de wet actieve landbouwer zijn en dus recht hebben op de betalingsrechten', vertelt ZLTO-bedrijfsadviseur Gerard Willems.

Oplopend bedrag

Een boer die bijvoorbeeld zijn koeien weidt in de natuurgebieden, ziet dit jaar 70 tot 80 euro aan basis- en vergroeningspremie aan zijn neus voorbijgaan. 'Maar dat bedrag loopt tot 2019 op. De basispremie is tegen die tijd 270 euro en die voor vergroening 120. Dat is serieus geld', vertelt Willems.

Natuurmonumenten en Brabants Landschap hebben nog geen heldere visie op wat ze met het geld gaan doen, merkt Willems op.

Boerengeld

'Gisteravond had Natuurmonumenten het over een vergroeningsfonds. Maar dat kreeg de handen van de boeren niet op elkaar. Het is volgens ZLTO geld dat de boeren toekomt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  23° / 15°
  25 %
 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer