Onenigheid over toekomst pachtstelsel

Pachters en verpachters houden nog stevige meningsverschillen over de opzet van een nieuw pachtstelsel. Dat bleek vanmiddag in de Tweede Kamer.

Onenigheid+over+toekomst+pachtstelsel
©

De Kamer hield een rondetafelgesprek over de toekomst van het pachtsysteem in Nederland. Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) heeft daarvoor onlangs de lijnen uitgezet.

Spelderholt

De voorstellen van Dijksma zijn gebaseerd op het Akkoord van Spelderholt. Dat is een overeenkomst tussen organisaties van pachters en van verpachters.

Over één punt konden die het niet eens worden. Dat is de vraag hoe bij de invoering van nieuwe pachtsystemen moet worden omgegaan met de bestaande reguliere pachtcontracten.

Rechten handhaven

LTO Nederland en pachtersorganisaties vinden dat de rechten van de huidige reguliere pachters gehandhaafd moeten worden. De Federatie Particulier Grondbezit (FPG) wil echter niet verder gaan dan een overgangsperiode van zes jaar. Daarna vervallen eerdere rechten.

Een ander strijdpunt is de prijstoetsing bij de flexibele pacht. In het huidige voorstel kan de Grondkamer bij toetsing de pachtprijs voor flexibele pachtovereenkomsten dwingend aanpassen, met kortingen tot 30 procent.

De leden van de FPG accepteren dat onderdeel van het Akkoord van Spelderholt niet. 'In de praktijk werkt dat niet, dan zal er geen nieuwe pachtgrond worden uitgegeven', zei bestuurslid Erik Somsen in de Tweede Kamer.

Zwakke positie

Arnold Michielsen, LTO-portefeuillehouder Pacht, maakte duidelijk dat LTO de prijstoetsing niet wil laten vallen. Hij wees op de zwakke positie van pachters ten opzichte van de verpachter.

CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts adviseerde de partijen dringend om zelf aan de onderhandelingstafel tot een oplossing te komen. 'Als je het aan de politiek overlaat, krijg je zeker iets wat je niet wilt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer