Minder ammoniak bij weiden

Bij het beweiden van koeien is er minder ammoniakemissie dan bij opstallen. Vermenging van mest in de stal leidt tot een hogere uitstoot. In de wei is geen sprake van vermenging, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

René Luijmes
Het CBS onderzocht de effecten van beweiding op de emissie van ammoniak, lachgas en methaan. Naast ammoniakemissie uit de stal komt er bij het uitrijden van mest ammoniak vrij. Een melkveehouder met ligboxenstal die zijn koeien niet beweidt, zorgt voor circa 8 kilo ammoniak per melkkoe meer dan wanneer hij zijn melkkoeien dag en nacht zou beweiden.
Voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij zet vraagtekens bij dit getal. Navraag bij het CBS leert dat het is gebaseerd op nieuwe meetgegevens. Het getal bestaat uit ruim 2 kilo hogere ammoniakuitstoot in de stal en bijna 6 kilo voor het uitrijden van mest. De nieuwe gegevens komen ook in de nieuwe Regeling ammoniak en veehouderij (Rav) met de emissienormen.
Het weiden is in de loop der jaren afgenomen. Als de koeien in 2013 hetzelfde aantal uren waren geweid als in de jaren negentig, dan zou de ammoniakuitstoot 3,7 miljoen kilo lager zijn.
In 2013 bedroeg de ammoniakuitstoot uit de landbouw 120 miljoen kilo en stond 30 procent van de koeien binnen. Als het opstallen zou doorzetten en twee derde van de melkkoeien in 2025 het hele jaar op stal zou staan, dan zou de ammoniakemissie in vergelijking met 2013 met 2,6 miljoen kilo toenemen.
‘Of dit leidt tot een overschrijding van het ammoniakplafond, is niet te beantwoorden’, stelt woordvoerder Astrid Plas van het CBS. ‘Dit hangt mede af van andere ammoniakbronnen en van maatregelen om ammoniakuitstoot terug te dringen.’

Convenant

Nederland moet de hoogte van de ammoniakemissie elk jaar melden aan de EU om te kijken of ze nog voldoet aan de NEC-richtlijn, het nationale emissieplafond. Dit is 128 miljoen kilo. Als de weidegang zou toenemen tot 80 procent, zoals in het Convenant Weidegang is afgesproken, dan zou de ammoniakemissie met 0,5 miljoen kilo verminderen ten opzichte van 2013.
Meer beweiden leidt niet of nauwelijks tot een verandering van de broeikasgasemissie, stelt het CBS. Uitstoot van lachgas en methaan compenseren elkaar bij de vergelijking weiden en opstallen.
Melkveehouders in Noord- en Zuid-Holland weiden hun koeien meer dan elders in Nederland. Ook zijn daar de bedrijven kleiner dan gemiddeld in Nederland. Daardoor is de huiskavel vaak groot genoeg.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer