Poldermeiden+%27nog+niet+klaar%27+met+Buijtenland
Nieuws
© Roel Dijkstra

Poldermeiden 'nog niet klaar' met Buijtenland

De Polderkinderen Sharona en Mariëlle de Klerk zetten hun strijd tegen de ontpoldering van 600 hectare boerengrond voor het Buijtenland van Rhoon voort, ondanks dat hun burgerinitiatief is gestrand.

Dat zeggen de twee zussen en boerendochters zaterdag in een interview met Nieuwe Oogst, editie Midden. Met hun burgerinitiatief haalden zij ruim 41.500 handtekeningen op tegen de aanleg van het natuur- en recreatieproject onder de rook van Rotterdam.

De Tweede Kamercommissie Beroepschriften & Burgerinitiatieven verklaarde twee weken geleden hun burgerinitiatief niet-ontvankelijk. Een aantal handtekeningen was ongeldig, omdat onder meer geboortedatum, straat en huisnummer ontbraken. Ook is de kwestie de afgelopen twee jaar aan de orde geweest, stelt de commissie.

Bijzondere procedure

Toch kunnen de boerendochters De Klerk binnenkort hun verhaal doen in Den Haag. Op verzoek van Jaco Geurts (CDA) komt er een bijzondere procedure. Deze vergadering is alleen lang niet zo krachtig als een behandeling in de Tweede Kamer waarvoor Geurts en Rudmer Heerema (VVD) voor hebben gepleit.

‘We gaan, om te laten zien hoe belangrijk we dit vinden. Bovendien hebben die 41.500 mensen niet voor niets getekend’, aldus Sharona. ‘Ook heerst bij de politici veel onwetendheid. Zo denken sommigen nog steeds dat het Buijtenland nodig is ter compensatie van de Tweede Maasvlakte. Dat is al lang niet meer zo.’

Eerlijke behandeling

Opgeven doen De Klerks dan ook niet. ‘We willen een eerlijke behandeling’, aldusMariëlle. ‘Dat ons burgerinitiatief niet in de Tweede Kamer komt, is een domper. Maar we hebben veel losgemaakt. We zijn er dan ook nog lang niet klaar mee.’

De zussen vinden het 'onrechtvaardig' dat hun burgerinitiatief geen kans krijgt in de Tweede Kamer. ‘Die 41.500 ondertekenaars doen er blijkbaar niet toe. Dat is niet respectvol. Je denkt als burger invloed te hebben, maar dat valt bar tegen. Dit is een democratische dwaling.’

Ze kregen de afgelopen weken veel bijval van sympathisanten. Sharona: ‘Mensen reageren boos en vol ongeloof. Velen hebben ons handtekeningen zien verzamelen, leefden mee en waren vol goede moed dat er echt wat ging veranderen.’

Lees meer hierover deze zaterdag inNieuwe Oogst, editie Midden

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
Meer weer