Discussie na verkoop koe aan popfestival

Melkveehouder Jaring Brunia uit het Friese Raerd heeft guste koe Janneke verkocht aan het Welcome to the Village-festival dat in juli in in de Groene Ster bij Leeuwarden wordt gehouden.

Discussie+na+verkoop+koe+aan+popfestival
© NVT

Inmiddels zijn tegenstanders van de actie een Facebookpagina begonnen. Zij vinden dat de driejarige koe niet geslacht moet worden maar gebracht moet worden naar Rundveeopvang De Leemweg in Zandhuizen. Hiermee willen ze een 'tegensignaal geven aan deze wrede actie.'

Meer dan negenhonderd mensen steunen de pagina.

Brunia: 'De discussie is heel mooi. Dat het zo groot zou worden had ik niet verwacht.'

Fleckvieh

Jaring houdt zeventig Fleckvieh-koeien en is bezig om vleesverkoop aan huis te beginnen. 'Oudere koeien anders verwaarden past goed bij mijn filosofie', geeft hij aan.

De driejarige Janneke, die niet meer drachtig wil worden, is een paar keer gefilmd door de organisatie van het festival zodat bezoekers kunnen zien wat voor leven de koe heeft gehad.

Kritisch proeven

Een kok gaat 1.400 hapjes van de koe maken. 'Het festival is een heel mooi podium voor het promoten van duurzaam vlees', aldus de melkveehouder. 'Meer dan duizend mensen gaan het vlees straks kritisch proeven.

Brunia zal zelf ook op het driedaagse festival zijn om de discussie met bezoekers aan te gaan en vragen te beantwoorden.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer