Pootgoedprijs 25 procent lager

Aardappelcoöperatie Agrico gaat uit van een indicatieprijs van 23 euro per 100 kilo voor pootgoed van oogst 2014. Dat is 25 procent lager dan vorig jaar.

Haijo Dodde
Het afzetseizoen 2014-2015 kenmerkt zich volgens directeur Jan van Hoogen van Agrico door een tweedeling op de pootgoedmarkt. De export overzee verliep goed, met exportcijfers die vergelijkbaar zijn met het recordjaar 2013-2014. De afzet in Europa valt echter tegen vanwege slechte consumptieprijzen.
De indicatieprijs van Agrico is ruim 5 euro lager dan de pootgoedprijs van vorig jaar. ‘Oorzaak is vooral dat we minder pootgoed ook daadwerkelijk als pootgoed hebben kunnen afzetten’, legt Van Hoogen uit. Agrico hanteert sinds drie jaar een vaste prijs per 100 kilo voor al het pootgoed in de maatsortering van 28-op.
In een goed jaar verkoopt Agrico volgens Van Hoogen ongeveer 85 procent van de totale oogst als pootgoed. Het overschot is dan vooral bovenmaat dat op de consumptiemarkt terechtkomt. Dit jaar is het aandeel overschot groter, maar over een exact percentage wil Van Hoogen niet speculeren.

Niet uitverkocht

‘Het is in elk geval duidelijk dat we niet uitverkocht raken’, zegt de Agrico-directeur. ‘De verschillen per ras zijn groot. Voor de meeste exportrassen zijn we het pootgoed goed kwijtgeraakt. Dat geldt bijvoorbeeld voor Agria. Maar er zijn ook rassen waarvan we 30 tot 40 procent overhouden.’
Wat betreft de export overzee meldt Van Hoogen dat Algerije weer 25 procent meer pootgoed heeft afgenomen. Verder noemt hij het opvallend dat opnieuw veel pootgoed is verkocht naar landen als Irak en Syrië, ondanks de politieke onrust.
Veelbelovend in het exportsegment is volgens Van Hoogen het ras Arizona. ‘Voor deze gele aardappel bestaat een brede belangstelling, niet alleen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar ook bijvoorbeeld in Zuid-Europa.’
De markt voor pootgoed in Europa omschrijft Van Hoogen als te kalm. Hij verwacht dat er dit jaar meer consumptieaardappelen dan normaal als pootgoed de grond ingaan. Verder gaat Agrico uit van een lichte daling van het consumptieareaal in Europa.
De export van pootgoed naar Rusland en Oekraïne verloopt teleurstellend, omdat importeurs geen risico willen lopen vanwege valutaontwikkelingen.
Voor het komende teeltseizoen verwacht Van Hoogen dat het areaal pootgoed in Nederland met 1 tot 2 procent uitbreidt. ‘We zullen de grens van 40.000 hectare dit jaar waarschijnlijk weer passeren.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer