Haat-liefdeverhouding met water

Limburgse boeren hebben een haat-liefdeverhouding met water. Op onze zandgronden kan al in kortstondige droogteperiodes watergebrek ontstaan en is beregenen nodig. Vanaf 9 juli deed zich een situatie voor, waarin zorgen over droogte in een rap tempo werden weggevaagd door een veel groter probleem: aanhoudende, hevige regenval zorgde vooral in Midden-Limburg voor overstromingen van beken en sloten, met ondergelopen landerijen als gevolg. Lokaal zijn er pieken gemeten van circa dan 150 mm regen binnen 48 uur, een hoeveelheid die normaal in een tijdsbestek van twee maanden valt. Het grondwaterpeil stond gemiddeld een halve meter hoger dan gebruikelijk in deze periode.

Maatregelen

Ook andere maatregelen, zoals lenen of huren van extra materieel om de watergangen te maaien, of het maken van luchtfoto’s, had door de calamiteitenorganisatie in gang gezet kunnen worden. Naar het oordeel van het adviesbureau had de setting van een operationeel team de ernst van de wateroverlast in het gebied benadrukt en een bredere analyse van de problematiek afgedwongen. Bij agrariërs bestond onduidelijkheid of een sloot en de daarbij behorende stuw en peilgestuurde drainage in beheer is bij het waterschap, bij de eigenaar of bij de pachter van de grond. Dat leidt er toe dat het beheer van deze perceelsloten niet gewaarborgd is en in de praktijk ook tekort schiet.

Waternachtmerrie

Voorzitter Giel van Herten van de LLTB-afdeling De Winning Limburg kijkt met gemengde gevoelens terug op de wat hij noemt waternachtmerrie: “Dit mag nooit meer gebeuren. We zullen er op toezien dat het waterschap de adviezen ter harte neemt en stevig verankert in de uitvoering. Ook zullen we de vinger aan de pols houden bij de afwikkeling van de vele schadeclaims. Natuurlijk was de regenval uitzonderlijk. Maar dan moet je als waterschap ook uitzonderlijk alert zijn en kennelijk kunnen we daar niet voor honderd procent op vertrouwen.”

Klimaatveranderingen

Krijgen we door de klimaatveranderingen vaker te maken met extreme droogte en/of regenval? Het heeft er volgens wetenschappers alle schijn van. Daarom participeert de LLTB in het deltaplan Hoge Zandgronden. Samen met o.a. ZLTO, provinciale overheden en waterpartners in Brabant en Limburg, omdat werken aan een klimaatbestendig regionaal watersysteem ook samenhangt met bijvoorbeeld gebiedsontwikkeling en ruimtelijke inrichting. In 2014 lukte het om 30 miljoen euro uit het nationaal deltaplan naar de Limburg te halen voor de financiering van diverse projecten zoals het aanleggen van waterbuffers en het verder verbeteren van peilgestuurde drainage.

Verklaring van Roermond

De LLTB heeft met de waterschappen afgesproken de Verklaring van Roermond vaker toe te passen. In hun projecten worden grondclaims tot een minimum beperkt. Maar er wordt ook gekeken waar de situatie voor landbouw kan worden verbeterd. Dus niet alleen geen pijn doen, maar echt verbeteren door bijvoorbeeld een betere verkaveling, aanleg drainage of percelen op te hogen.
Afgelopen jaar is de LLTB- Ondernemersgroep Beregening een paar keer bij elkaar geweest. Onder meer over de vraag hoe de beregeningsregels zo flexibel mogelijk kunnen worden toegepast, zonder de geest van de regel geweld aan te doen. Daarnaast is een lijst opgesteld met ideeën die in 2015 wordt betrokken bij evaluatie van het beleid (bijv. het organiseren van een pool voor pomplabels).
Rondom de planvorming van de Maas is een LLTB- Ondernemersgroep Maasboeren actief geweest. Dat heeft er onder meer toe geleid, dat de provincie het belang van de landbouw in het Maasdal erkent. De provincie heeft toegezegd bij alle grote projecten in de toekomst een Landfbouw Effect Rapportage (LER) te maken. De eerste is uitgebracht naar aanleiding van het gebiedsproject Ooijen-Wanssum. Daar waar landbouwgrond natuur moet worden, zullen boeren via Natuurrijk Limburg worden betrokken bij het beheer.

Natura2000

De Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) regelt het vergunningenspoor voor bijvoorbeeld ontwikkelingsruimte in veehouderij rondom natuurgebieden. Onderdeel daarvan vormen ook extra watermaatregelen om te voorkomen dat waterkwaliteit achteruit gaat. De LLTB heeft een aantal Natura2000 plannen beoordeeld en op belangrijke punten landbouwvriendelijker gemaakt. Zo is bereikt dat hogere peilen geen effect hebben op landbouwgebied ernaast en dat eerst naar alternatieven wordt gekeken voordat mestvrije zones worden aangewezen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer