Groene kunstmest

De Nederlandse agrarische sector behoort tot de absolute wereldtop en dat wordt in Brussel gezien. EU-landbouwcommissaris Phil Hogan noemde de Nederlandse landbouw ‘het ijkpunt voor de EU’ en Oxfam Novib verkoos de Nederlandse voedselvoorziening tot de beste in de wereld. Naast een hoge kwaliteit heeft de Nederlandse landbouw een hoge productiviteit. Daarmee vormen wij een belangrijk voorbeeld voor anderen.
Door de groeiende wereldbevolking zal de vraag naar voedsel de komende 35 jaar bijna verdubbelen, terwijl grondstoffen schaarser worden. Het is dan ook kwalijk dat innovaties die kunnen bijdragen aan een groeiende productiviteit worden tegengehouden door Brussel.
Een belangrijke Nederlandse innovatie is om van mest mineralenconcentraat te maken dat als kunstmestvervanger gebruikt kan worden. Meststoffen zijn essentieel voor de landbouw en daarmee voor de wereldvoedselvoorziening. Brussel heeft de mond vol van een circulaire economie, waarbij grondstoffen moeten worden hergebruikt. De Europese Commissie staat het gebruik van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger echter nog niet toe.
Wageningen UR concludeerde in 2014 dat mineralenconcentraat een goede vervanger is voor kunstmest. Toch betwijfelt de Europese Commissie of het vervangen van kunstmest door mineralenconcentraten niet zal leiden tot extra nitraatuitspoeling. Daarnaast is de commissie bang voor intensivering van de Nederlandse landbouw. Daarom mag de mestproductie in Nederland van Brussel niet verder toenemen.
Dit nationale fosfaat- en stikstofplafond vind ik niet rechtvaardig. Als wij onze milieu-impact kunnen verkleinen door middel van innovaties zoals kunstmestvervangers, verdienen wij ook de ruimte om meer mest te produceren.
De Europese Commissie werkt aan een herziening van de meststoffenverordening. Maar wij moeten nu spijkers met kloppen slaan. Daarom heb ik de commissie opgeroepen actie te ondernemen. Mineralenconcentraat als kunstmestvervanger is een bouwblok voor de landbouw van de toekomst. Ik geloof in de toekomst van onze land- en tuinbouw en zet me ervoor in om de Europese Commissie hiervan ook te overtuigen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer