Groene Hart blijft goed boeren

Groene Hart - De landbouw ‘is en blijft’ een sterke economisch pijler van het Groene Hart, ondanks de problemen met bodemdaling.

Mike SchellartDat concludeert de stuurgroep Groene Hart, die bestaat uit de drie westelijke provincies, zes waterschappen en gemeenten uit het gebied. De nieuwe Groene Hart Monitor, die de stuurgroep deze week presenteerde, vormt de leidraad voor het beleid.
De stuurgroep concludeert dat de landbouw ‘een economisch belangrijke sector is en blijft’, ondanks de stijgende kosten om de bodemdaling in toom te houden. De rekening hiervan wil de stuurgroep meer neerleggen bij de boeren.
De stuurgroep mist overigens ‘nauwkeurige data over maatregelen die de bodemdaling tegengaan’. Onderwaterdrainage noemt ze als ‘interessante strategie’, maar dit wordt nog beperkt ingezet. Dat geldt ook voor andere maatregelen. De stuurgroep wil daar meer actie op.
Innovatiemanager Frank Lenssinck van het Veenweiden Innovatie Centrum (VIC) kan zich dat voorstellen. ‘We hebben proeven met onderwaterdrainage gedaan, maar het is niet zo dat we tien maatregelen op de plank hebben liggen. Er zijn twee sporen: geen grondbewerking (maïsteelt) en beter watermanagement. Daar zijn we mee bezig, onder meer met peilgestuurde drainage.’
De landbouw, vooral de melkveehouderij in het Groene Hart, doet het goed, beter zelfs dan gemiddeld in Nederland. Zo liet het Groene Hart een toename in de omzet zien (+2,3 procent), terwijl de landelijke trend dalend was (-6,1 procent).
Daartegenover staat dat het aantal bedrijven in het Groene Hart iets sterker afneemt dan gemiddeld, 8,6 tegen 7,1 procent. Dit wijst op schaalvergroting, stelt de stuurgroep.
Opvallend is dat het aantal verbreders fors groeit in het Groene Hart (sinds 2009 met 80 procent), terwijl in Nederland na 2011 een afname was. Een belangrijke oorzaak is dat de nevenactiviteit ‘stalling’ in het Groene Hart minder frequent voorkomt dan elders, en juist deze activiteit kende een afname. Meest voorkomende activiteit is natuurbeheer.

Leegstand

De stuurgroep wil verder het groeiend aantal leegstaande agrarische gebouwen aanpakken. Uit onderzoek blijkt dat tot 2030 in het Groene Hart 28 procent van het oppervlakte aan agrarische gebouwen vrij komt, in totaal 460 hectare.
‘Dit kan tot een aantasting van de ruimtelijke kwaliteit leiden (verloedering van erven en verval van cultuurhistorisch waardevolle gebouwen), maar ook een impuls geven aan nieuwe activiteiten in het landelijk gebied’, aldus de stuurgroep.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer