Voedselwaakhond blaft niet maar bijt

De maximale sancties voor overtredingen op de Warenwet worden vertwintigvoudigd. Daarmee lijken de boetes voor gesjoemel en gerommel met voedsel eindelijk afschrikwekkend te worden.

Voedselwaakhond+blaft+niet+maar+bijt
© Nieuwe Oogst

Hogere boetes om fraude met voedsel tegen te gaan, zoals de Tweede Kamer in een amendement op de Warenwet heeft opgenomen, daar is niets mis mee. Iedere bewuste handeling die voedselveiligheid of -authenticiteit in gevaar brengt en daarmee het vertrouwen in de voedselproductie in de waagschaal legt, moet hard worden aangepakt.

Om voedselschandalen te voorkomen is echter meer nodig. Nog te vaak zijn het de speurhonden van de media die grootschalige fraude met voedsel blootleggen en niet de waakhond NVWA. Ook de pakkans moet omhoog.

Vertrouwen

Niets is kwetsbaarder dan het vertrouwen in voedsel. De schandalen waarbij aan het licht kwam dat slachterijen, handelaren of eindverkopers knollen voor citroenen verkochten, staan ons helder voor de geest. Lamsvlees dat kalkoen bleek, rundvlees dat paardensnippers bevatte, zalm met de salmonellabacterie; het is funest voor het imago van de voedselketen. Tegen het bombardement aan negatieve publiciteit dat volgt, biedt bovendien geen promotioneel offensief weerstand.

Dergelijke kwesties maken ook agrariërs woedend. Hetzelfde is het geval als zaken aan het licht komen bij collega’s. Overtredingen van normen omtrent antibiotica en mest in de veehouderij en middelengebruik in plantaardige sectoren; we kunnen het niet accepteren.

Veroordeeld

Overtreders dienen te worden veroordeeld. Soft waar het een onbewust ‘foutje’ betreft, maar keihard wanneer bedrijven de zaak willens en wetens bedonderen. Hogere boetes zijn niet zaligmakend, maar vormen wel een onlosmakelijk onderdeel van een succesvolle strijd tegen voedselfraudeurs.

Patrick Bramer
Hoofdredacteur Nieuwe Oogst

@Patrick_Bramer
patrick . bramer@nieuweoogst .nl

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer