Timmermans onthult publiek geheim

Eurocommissaris Frans Timmermans stelt deze week dat Nederland problemen creëert door natuurwetgeving uit Europa strenger toe te passen dan noodzakelijk. Daarmee bevestigt Timmermans, die is aangesteld om de regeldruk te verminderen, dat Nederland koppen plaatst op EU-wetgeving.

Timmermans+onthult+publiek+geheim
© Nieuwe Oogst

Overigens onthult Timmermans een publiek geheim. Al decennialang beklaagt de agrarische sector zich erover dat de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn, maar ook andere wetgeving die de land- en tuinbouw raakt, hier strenger worden toegepast dan elders.

Timmermans wijst oud-bewindslieden terecht in hun argumentatie dat Europa dit nu eenmaal van ons vraagt. Strenge implementatie van onder meer Natura 2000-beleid is gebaseerd op politieke keuzes, waarop lang niet altijd een EU-verplichting rust. De ongekende juridisering en bureaucratisering van het landbouw- en natuurbeleid doet zich in andere lidstaten vaak minder voor.

Balans tussen belangen

Denk niet dat Timmermans de aanzet geeft tot een rigoureuze wijziging van het natuurbeleid, klinkt het in Den Haag. Verwachtingsmanagement, aangezien de realiteit is dat een krappe meerderheid de huidige balans tussen ecologische en economische belangen steunt.

Tegelijkertijd is de constatering dat politici die nu roepen om versoepeling van (natuur)regels boter op hun hoofd hebben. Vrijwel Kamerbreed was er in de regeerperiodes steun voor het beleid, waarin Nederland met liefde de rol van het beste jongetje van de klas invulde.

Tijdsgeest

De waarde van de quotes van Timmermans schuilt erin dat de tegenbeweging die roept om deregulering merkbaar aan kracht wint. De tijdsgeest kantelt wellicht van ‘meer bescherming’ naar ‘minder regels’. Als dat agrarische ondernemers de komende jaren meer lucht geeft, dan is dat enkel toe te juichen.

Patrick Bramer
Hoofdredacteur Nieuwe Oogst

@Patrick_Bramer
patrick . bramer@nieuweoogst .nl

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer