Natuurinclusieve landbouw

Het geheel vernieuwde stelsel voor agrarisch natuurbeheer start in januari 2016. Coöperatie Natuurrijk Limburg, opgericht door de LLTB, is midden in de voorbereiding om de nieuwe taken in te vullen. Samen met de vier Limburgse uitvoeringscollectieven is Natuurrijk Limburg de exclusieve partner voor de provincie.
Met het nieuwe stelsel wordt het agrarisch natuurbeheer efficiënter en effectiever. Tegelijkertijd zijn er mogelijkheden om via het GLB, met de vergroening, de kwaliteit van het landelijk gebied te verbeteren.
Dit alles past bij de ambitie van de provincie, uitgewerkt in Limburgse Land- en Tuinbouw Loont, dat in 2025 elk Limburgs landbouwbedrijf een lust is voor zijn omgeving. Naast voeding leveren agrarische bedrijven landschap en natuur. Natuur is een onderdeel van het agrarisch bedrijf.
De rijksoverheid wil dit verder stimuleren en onderzoekt de ‘natuurinclusieve landbouw’. Recente kritiek op het agrarisch natuurbeheer heeft aanzet gegeven voor bewustwording en verbeteringen. We kunnen en willen niet accepteren dat soorten, verbonden met het agrarisch cultuur landschap, het moeilijk hebben. Het verschil tussen ‘net niet’ en ‘net wel’ succesvol is voor veel agrarisch verbonden soorten klein. Met een beetje aandacht kunnen we een enorm verschil maken.
De vele beleidsinstrumenten geven aan dat de overheden hier serieus aandacht aan geven, maar ook aandacht eisen. Alle aandacht maakt duidelijk dat we de uitdagingen nú moeten aangaan. Vaak zijn kleine aanpassingen voldoende. Soms moeten we grotere stappen zetten.
Natuurrijk Limburg en de vier collectieven helpen bij dit onderdeel van duurzame bedrijfsvoering. Want de term natuurinclusieve landbouw is merkwaardig. Landbouw is natuur… Landbouw zonder natuur is industrie! Dat willen we niet, dat hoeft ook niet. Samen werken we aan kennis en inpassing van natuur tot een onlosmakelijk deel van het toekomstgerichte agrarische bedrijf.

Pieter van Melick,

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer