Kwekersrecht moet hoger op de agenda

Kwekersrecht+moet+hoger+op+de+agenda
© Debby Nieboer

Hoewel ik in Brussel woon, blijf ik een echte Hollander. Boodschappen in Brussel zijn veel duurder dan in Nederland en omdat ik daar toch regelmatig ben, probeer ik veel van mijn boodschappen in Nederland te doen. Zo komt het ook dat ik, net als de rest van Nederland, op mijn balkon in Brussel probeer om sla te kweken uit de moestuintjes van Albert Heijn.
En dat is nog een hele kunst. Ik weet niet hoe ze er in zijn geslaagd die krop sla in de televisiereclame te kweken uit zo’n moestuintje, maar de mijne lijkt daar niet eens op! Als ik Albert Heijn was, zou ik een octrooi aanvragen op die perfect gekweekte groenten.
Dat kan namelijk sinds twee weken. De Hoge Kamer van Beroep van het Europees Octrooibureau (EOB) heeft toegestaan dat kwekers octrooi mogen aanvragen op klassiek veredelde gewassen. Kan jij bijvoorbeeld broccoli kweken met een lange steel, dan mag je daar octrooi op aanvragen zodat iemand anders met dat type broccoli niet maar zo verder mag kweken.
Volgens mij is dat een zorgelijke ontwikkeling. Het zal leiden tot minder ontwikkeling in de sector en ook tot minder diversiteit in soorten. Om nog maar niet te spreken over de machtsconcentratie in de keten.
Een aantal grote veredelaars zegt dat het toestaan van octrooien geen belemmering zal gaan vormen voor andere, kleinere, kwekers als de regels maar duidelijk zijn. Ze vergeten daarbij wel te vermelden dat de meeste grote veredelaars inmiddels meer juristen dan veredelaars in dienst hebben. Hoe kan je daar als kleine kweker nog tegenop?
LTO zal zich de aankomende tijd hard maken om dit onderwerp hoger op de Europese agenda te krijgen. Eind april gaan we overleggen met de Franse, de Duitse en de Belgische landbouworganisaties om te kijken hoe we de Europese beleidsmakers zo ver kunnen krijgen dat ze het hier over gaan hebben.
Want voor ons is het heel simpel: de Europese regels moeten duidelijk aangeven dat er te allen tijde sprake moet zijn van een volledige kwekersvrijstelling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer