Iedere week leuren met mest

Drie en soms zelfs vier keer in de week hangt Geert Beltman van Molenaars Fokbedrijf uit Markelo aan de lijn bij mestdistributeur Oude Lenferink uit Fleringen. Hij moet mest kwijt. Zijn putten zitten vol.

Ilona Lesscher‘De huidige situatie leeft een beetje paniekerig. Ik betaal liever een euro meer per kuub voor mestafzet dan dat ik er zoals nu iedere week mee moet leuren’, vertelt Beltman.
Hij heeft geen contract met Oude Lenferink, maar ze doen al tien jaar zaken met elkaar naar volle tevredenheid. Ze halen mest op zodat het onder de roosters blijft. Maar leeg -zoals ze dat in Markelo gewend zijn - komen de putten dit jaar niet.
Een heel vervelende situatie die Beltman niet verbaast. ‘2014 was ook al moeilijk. Ik verwacht ook volgend jaar nog geen oplossing.’

Akkerbouwer

Beltman runt een bedrijf met 3.000 zeugen, die met elkaar heel wat kuubs mest produceren. Een deel daarvan rijdt Oude Lenferink al jaren naar een akkerbouwer in Stadskanaal. Een ander deel vond altijd zijn weg, maar dit jaar dus niet.
Knap lastig vindt Beltman dat. Het gedoe rond de afzet van mest leidt af van waar hij de focus op wil hebben: gezonde varkens houden.
Een oplossing op de korte termijn ziet de Twentse varkenshouder niet. ‘Ik heb mijn hoop gevestigd op initiatieven die nu ontwikkeld worden.’
Het enige goede antwoord op de huidige situatie noemt Beltman: mestverwerking. Er moet mest van de markt af. ‘En we weten allemaal dat je dan ruim 17 euro per kuub kwijt bent, anders kan mestverwerking niet uit.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer