Excretienorm jongvee mogelijk omlaag

Praktijknetwerk Jongveemestproductie en mineralenbenutting heeft bij het ministerie van Economische Zaken een verzoek ingediend om de excretienormen voor jongvee naar beneden bij te stellen.

Excretienorm+jongvee+mogelijk+omlaag
© Jos thelosen

Het departement heeft als reactie gegeven dat het plan er ligt om voor alle jongvee per 1 januari 2015 de forfaits naar beneden aan te passen.

Het praktijknetwerk, begeleid door DLV Rundvee Advies, heeft door een beter uitgekiende voeding laten zien dat de werkelijke excretie op jongveeopfokbedrijven lager is dan de huidige forfaitaire excretienormen.

Daarom kunnen deze bedrijven door gebruik van de bedrijfsspecifieke excretieberekening (BEX) voor jongvee meer mest op hun eigen land aanwenden en hoeven ze minder af te voeren.

BEX-jongvee

DLV heeft over de jaren 2011 en 2012 op 71 gespecialiseerde opfokbedrijven de werkelijke excretie berekend. Het resultaat is een gemiddeld lagere N-excretie van 19 procent, oplopend tot 40 procent lager.

De gemiddelde P-excretie is 16 procent lager en loopt individueel op tot ruim 40 procent lager.

Stikstof en fosfaat

Commissie Deskundigen Meststoffenwet heeft de resultaten besproken en geeft aan dat voor de gespecialiseerde opfokbedrijven BEX de beste methode is om de excretie van stikstof en fosfaat vast te stellen.

Het voordeel voor deze bedrijven is dat minder mest afgevoerd hoeft te worden. Het verzoek voor aanpassing van de normen is gedaan samen door het praktijknetwerk, DLV Rundvee Advies, LTO en NMV.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer